Nekategorizirano

Kje se začne politična korupcija? Pri kavi in golažu!

Zastavica je padla! Ob 19. uri se je iztekel rok za vložitev kandidatur za županske volitve in volitve občinskih svetov. Vse kaže, da bo v Mariboru letos rekordno dolg seznam kandidatov za županski položaj, kar 18 jih je pravočasno vložilo kandidaturo. Zadnji, le uro pred iztekom roka, se je pred volilno komisijo v spremstvu podpornikov prikazal podjetnik in gostinec Saša Arsenović. Zanimivo, da se je pod njegovo župansko kandidaturo podpisala Cerarjeva SMC, čeprav naj bi imel zbranih 1400 overjenih podpisov podpore. Če je temu tako, zakaj so še danes popoldne le njegovi podporniki vztrajali ob stojnici in zbirali podpise podpore. 

Še pred dnevi je Arsenović ob napovedi kandidature zagotavljal, da bo kandidiral le s podpisi podpornikov in brez Cerarjeve SMC, potencialnim podpisnikom pa v zameno za podporo javno zagotavljal brezplačni golaž, kavo in zastonjsko vožnjo z njegovimi kolesi. »Obrazci so na MOM ali recepciji Hotela Maribor, kamor jih v zameno za kavico in/ali županski golaž tudi vrnete. Lahko si sposodite naša hotelska mestna kolesa.« V recepciji njegovega hotela Maribor so bili naloženi obrazci za podpise.

Sicer nismo preverili, koliko golažev in kavic je Arsenović razdelil prinašalcem podpisanih in overjenih obrazcev podpore. O tem naj si glavo razbija Štefanečeva KPK, kajti gre za elemente politične korupcije, četudi je govora le o kavi in golažu.

Kaj je korupcija? Na spletni strani KPK je zapisano: “Gre za vsako kršitev dolžnega ravnanja z namenom pridobiti korist zase ali za drugega. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije jo definira kot: “Vsaka kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev ali oseb, ki se s kršitvijo lahko okoristijo, zaradi neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega!”

S kavo, golažem in zastonjskimi prevozi s hotelskimi kolesi se je Sašo Arsenovič ogrešil ob zakon o Integriteti in preprečevanju korupcije. Z javnim pozivom, da bo v zameno za podpis podpore postregel z golažem in kavo, je pridobil “korist” v obliki podpisov podpore. Skratka, Štefanečeva KPK bi se morala oglasiti, kajti koruptivni namen je već kot očiten.
Tudi Računsko sodišče bo moralo reči svoje, saj je Arsenović kršil prvi odstavek 16. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji, ki jasno pravi, da mora organizator volilne kampanje najmanj 45 dni pred dnevom glasovanja odpreti poseben račun z oznako »Za volilno kampanjo.« 

Kaže pa, da se Arsenović požvižga na vsa pravila obnašanja, Mariborčanom se ponuja kot rešitelj, čeprav so njegova podjetja obremenjena z več kot 8,5 milijona dolga. Morda pa se je prav zaradi tega podal v županski boj, ker sicer kako razumeti njegovo današnjo izjavo, da “za uspešen mandat potrebujem več kot samo mestni proračun. Računam tudi na državna in kohezijska sredstva, zato gremo v zgodbo skupaj s SMC.” Več kot zgovorna izjava za osebo, katerega podjetja se že sedaj oplajajo s proračunskim denarjem.

Seveda tega v hišnem časopisu Židanove SD Večer,  sicer v lasti prekmurskih tajkunov Hakla in Polaniča, o tej Arsenovićevi  Mariborčani ne bodo mogli prebrati. Večer je pač del medijske zgodbe “globoke države,” ki jo je zajel strah, da se na županski položaj vrne Franc Kangler. Ker mu Fištravec ne seže do kolen, so v vseh levičarskih strankah in strančicah, listah in gibanjih v boj poslali svoje županske kandidate, in še Arsenovića za povrh, s katerim naj bi se po kalkulacijah “velikih meštrov globoke države” Kangler pomeril v drugem krogu. Takrat pa bi vse te stranke, strančice, liste in gibanja združile moči v podporo Arsenoviću.

Bojim se, da bodo imeli vsi tisti, ki so se najedli Arsenovičevega zastonjkarsko koruptivnega golaža, težave s prebavo! Verjetno njegova nova zasebna partnerka Katja Jaušovec pazi na prebavo, kajti svoj glas podpore  za župansko kandidaturo podpisala sedanjemu županu Fištravcu, ne pa svojemu partnerju Arsenoviču!

Tudi sicer je na socialnem omrežju Arsenivićeva kandidaturo deležna uničujočih odzivov.

Mogoče vam bo všeč