Vir: Avaz.ba
koronavirusSvet

Kitajska uvaja digitalni certifikat covid-19 za čezmejna potovanja

Kitajska je za svoje državljane, ki načrtujejo čezmejna potovanja, izdala potrdilo o cepljenju proti digitalnemu koronavirusu in se pridružila državam, ki izdajajo podobne dokumente, ko iščejo načine za ponovno odprtje svojega gospodarstva.

Ker se cepiva uvajajo po vsem svetu, je več držav, vključno z Bahrajnom, že uvedlo potrdila o cepljenih ljudeh, Evropska unija pa se je strinjala, da bo pod pritiskom južnih držav, ki so odvisne od turizma, vzpostavila potne liste za cepljenje.

Zanesljiva interakcija

Potrdilo, ki ga je izdala Kitajska, bo vsebovalo podrobnosti o cepivu covid-19 in rezultatih testov na koronavirus, je na svoji spletni strani objavilo ministrstvo za konzularne zadeve kitajskega ministrstva za zunanje zadeve, poroča Reuters.

Zunanji minister Wang Yi je v nedeljo dejal, da je cilj dokumenta doseči navzkrižno preverjanje podatkov, kot so covid testi in cepiva, ter prispevati k varni in neovirani interakciji ljudi.

Olajšanje karantenskih omejitev

Ni še rečeno, s katerimi državami se Kitajska pogovarja, da bi lahko priznali certifikat covid-19.

Kitajska je napovedala tudi omilitev karantenskih omejitev za ljudi, ki prihajajo na Kitajsko in so bili cepljeni proti covid-19.

Veljavni karantenski ukrepi bi morali ostati v veljavi za potnike, ki prispejo na Kitajsko, saj je možno, da so cepljeni ljudje še vedno okuženi z virusom, je februarja dejal tiskovni predstavnik kitajske nacionalne zdravstvene komisije.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč