Vir: Avaz.ba
Svet

Biden bo venezuelskim migrantom v ZDA začasno zagotovil zaščiten status

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidena  bo migrantom iz Venezuele, ki živijo v ZDA, omogočila začasno zaščiten status. Bidenova ekipa si prizadeva za usklajevanje mednarodnega pritiska na venezuelskega predsednika, da bi organiziral svobodne in poštene volitve, je dejal neimenovani vladni uradnik.

Odločitev, ki prizadene približno 320.000 ljudi, izpolnjuje Bidenovo obljubo, da bo zavetje Venezuelcem, ki so svojo državo zapustili zaradi gospodarskega kolapsa, humanitarne krize in političnih pretresov pod vodstvom predsednika Nicolasa.

Za pridobitev statusa začasnega zaščitenega statusa bodo morali Venezuelci v ZDA dokazati svoje stalno prebivališče in če bodo izpolnjevali merila, bodo dobili začasno dovoljenje za bivanje v ZDA 18 mesecev. Po podatkih OZN se je v zadnjih letih iz Venezuele odselilo približno 5,4 milijona ljudi.

Ko je Biden januarja prevzel oblast, je od svojega predhodnika Donalda Trumpa podedoval ostre sankcijske programe proti Venezueli. 

Uradnik Bidenove uprave je dejal, da je stališče Bele hiše takšno, da Biden ne bo hitel z odpravo sankcij. Vendar je poudaril, da se Biden odmika od enostranskega pristopa Trumpove kampanje največjega pritiska in da se z mednarodnimi partnerji tesno usklajuje glede pritiska na predsednika Madura, da bi v Venezueli opravili svobodne in poštene volitve.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet