Vir: Nova24tv.si
PolitikaSlovenijaVeč

Zmago Jelinčič: Predlagamo, da bi 13. maja praznovali državni praznik, ki bi bil dela prost dan…

SNS – Slovenska nacionalna stranka

je vložila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS,, v katerem predlagamo, da bi 13. maja praznovali državni praznik prvega spopada z agresorjem na slovenskih tleh.

S praznikom, ki bi kot dela prost dan nadomestil 2. maj, bi obeležili 13. maj 1941, ko so se trije vodilni Tigrovci na Mali gori pri Ribnici spopadli z italijansko vojsko.

PS SNS – Slovenska nacionalna stranka je vložila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o praznikih in dela…

Posted by Zmago Jelinčič Plemeniti on Monday, March 8, 2021

TIGER: 

TIGR (kratica za imena TrstIstraGorica in Reka) je bila revolucionarna podtalna organizacija slovenskih in hrvaških domoljubov, nacionalistov in predvsem protifašistov. Delovala je na slovenskem in hrvaškem etničnem ozemlju, ki je bilo po Rapalski pogodbi priključeno Italiji.

13.maj.1941

13. maja 1941 se je skupina tigrovcev na Mali gori nad Ribnico (Anton MajnikDanilo ZelenFerdo Kravanja) spopadla z italijansko orožniško patruljo.

Po drugi svetovni vojni

TIGR ni imel po drugi svetovni vojni nobene veljave in je bil pretežno zamolčan. Zato je skrbela Komunistična partija, npr. Mitja Ribičič, ki je fizično odstranjevala tigrovce in zabrisala spomin na prve upornike proti fašizmu. Preživeli so le tisti, ki so se povsem prilagodili novemu režimu. Povojna oblast je tako za dan vstaje slovenskega naroda izbrala 22. julij 1941, ko so partizani v Tacnu obstrelili orožnika Franca Žnidaršiča. Zamolčali pa so spopad tigrovcev na Mali gori več kot 2 meseca prej.

Avtor: Uredništvo

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika