Nekategorizirano

Kdaj se komunist obrne na cerkev, k Bogu?

Jutri mineva 38 let od smrti jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita. Bil je zagrižen komunist, ki je še v času NOB ukazal krvav obračun z vero, duhovniki in cerkvijo, o čemer pričajo v arhivih  najdeni številni dokumenti. Partijski direktivi obračuna s klerom in duhovščino so sledile številne likvidacije duhovnikov, porušeno ali požgano je bilo veliko cerkva. Ideološki boj proti veri, za katero so komunisti govorili, »da je opij ljudstva,« se je nadaljeval tudi v po zmagi revolucije. Zaplenjeno je bilo premoženje cerkve, procesuirana duhovščina, mnoge med njimi so nagla sodišča obsodila na smrt ali pa na dolgoletne zaporne kazni. In tak zakrknjen komunist kot je bil Tito, si je pred odhodom na drugi svet zaželel pogovora z duhovnikom, se mu verjetno spovedal in prejel zadnje maziljenje?

Zakaj in kdaj se komunist obrne na cerkev, k Bogu? Gotovo ni bil Broz edini, ki si je pred zadnjo uro zaželel duhovnikove bližine. Manj znano je, da se je na cerkev po pomoč obrnil tudi njegov idejni in morilski vzornik Josip Visarionovič Stalin. Zaradi uspešnega nacističnega osvajalskega pohoda, ko so nemške enote že vstopile v predmestja Moskve in je dezertiralo več kot milijon sovjetskih vojakov, ki so se pridružili enotam Wermachta, se je Stalin obrnil po pomoč k patriarhu ruske pravoslavne cerkve Sergeju. Vera in ljubezen do domovine in ne parole oktobrske revolucije, so pri najbolj zatiranih, to je malih kmetih vzbudile nacionalno zavest, da so se množično vključevali v sovjetsko armado. Še Stalin je novembra 1942 na Rdečem trgu zbranim vojakom dejal, da imata patriotizem in vera v boga večji mobilizacijski potencial od marksizma in leninizma. https://faroutliers.wordpress.com/2008/08/15/stalin-reinstates-the-church-1942-43/

Seveda Stalin v svojih govorih do konca 2. svetovne vojne ni pozabil na domoljubje in vero, zavestno pa izpuščal Marxa in Lenina. Je pa kmalu po koncu svetovnega spopada obrnil ploščo in ruska pravoslavna cerkev in duhovščina sta doživljali podobno usodo kot cerkev in duhovščina v komunistični Jugoslaviji.

Je pa zanimivo videti, kako so pripadniki Rdeče armade in partizanskih enot junija 1945 v Murski Soboti sodelovali pri procesiji in sveti maši ob Telovem oziroma  prazniku svetega rešnjega telesa. Izjemno zanimive fotografije so na ogled, kako se v procesiji po soboških ulicah pomikajo enote Rdeče armade in partizanov, in kako pred cerkvijo sv. Nikolaja, danes je to stolna cerkev soboške škofije sodelujejo pri sveti maši. 

https://goo.gl/PCNYKw

Zato vsem, ki pri prenovi soboškega spomenika zmage najbolj čakajo na postavitev rdeče zvezde v premislek, kaj je bilo pri sovjetskih vojakih, pa tudi partizanih pomembneje, komunistična ideologija ali vera v domovino in boga, da so se uspešno uprli okupatorju?!

Sicer pa, tudi ruski predsednik Vladimir Putin prisega na boga in vero. Pri nas pa bodo 9.maja znova plapolali prapori z rdečimi zvezdami.

Mogoče vam bo všeč