Nekategorizirano

Kdaj Hrvaška na rdeči seznam?

Na Hrvaškem zadnje tri tedne opažajo rast števila okuženih z novim koronavirusom. V soboto so poročali o 140 novih okužbah, v nedeljo o 50 novih. Trenutno je naša južna soseda (in tudi Slovenija) na tako imenovanem rumenem seznamu, kar pomeni, da se lahko slovenski državljani v domovino vrnejo, ne da bi jim bilo treba v 14-dnevno karanteno.

Uvrstitve na sezname (zeleni, rumeni ali rdeči seznam) so odvisne od 14-dnevne kumulativne incidence okuženih na 100 tisoč prebivalcev (uvrstitev na zeleni seznam pa tudi od skupnega števila opravljenih testov na milijon prebivalcev, ki mora dosegati najmanj 10.000 testov).

 

Če je 14-dnevna kumulativna incidenca okuženih na 100 tisoč prebivalcev manjša od deset, velja država za varno in je na zelenem seznamu, omejitev za vstop iz teh držav pa ni. Če je 14-dnevna incidenca višja od 40, je v državi zelo slabo epidemiološko stanje, državo pa se uvrsti na rdeči seznam z obvezno 14-dnevno karanteno ob prihodu. Taki so datumi ob morebitnem dnevnem stanju okužb na hrvaškem.

 

Število okužb na dan  predvideni rdeči seznam:

150                                                      19.7.

123                                                      22.7.

116                                                      26.7.

 

 

 

Mogoče vam bo všeč