Nekategorizirano

Karl Erjavec načrtuje povratek na vrh stranke

Bojan Požar je na svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije objavil pismo vidnega člana stranke Desus, ki naj bi po njegovem pisanju nastalo po torkovem skrivnostnem sestanku v Celju med Karlom Erjavcem, nekdanjim predsednikom upokojenske stranke, in eno najbolj vplivnih članic Brigito Čokl. Erjavec naj bi namreč načrtoval svoj povratek nazaj na mesto predsednika stranke, saj naj ne bi bil zadovoljen s tem, v katero smer pluje ta koalicijska stranka v vladi Janeza Janše.

V pismu člana Desusa med drugim lahko preberemo, da gre Erjavcu in nekaterim levim članom stranke v nos, ker se Aleksandra Pivec dobro razume s predsednikom vlade in da utegne zato za svojo stranko tudi bistveno več iztržiti, kot je Desusu v preteklosti uspevalo v levosredinskih vladah. Spodaj pismo objavljamo v celoti.

Rušenje uspelo šele drugič.
“Dejstvo je, da je Karl Erjavec izgubil bitko na januarskem kongresu proti izzivalki Aleksandri Pivec. Dejstvo je tudi, da je izgubil nepričakovano, da je bil to pravi šok zanj in za njegove podpornike.Ampak poraz je prenesel dostojanstveno kot pravi gospod, kot pravi in izkušen politik, takšen, kakršnih je danes malo, če sploh, v Sloveniji. In po tem porazu je dejal, da se nepreklicno in popolnoma umika iz politike in iz javnega življenja. In se je res umaknil. Do včeraj, do torka 28.07.2020.

Celje, hotel Faraon, srečanje “v živo” Karl Erjavec in Brigita Čokl. Ja, prav ste prebrali, Brigita Čokl. To je ženska, ki je Karla Erjavca prvič “rušila” že leta 2012, a takrat njej in njenim somišljenikom ni uspelo. Prvič. Kongres stranke DeSUS, januar 2020. Ponovno rušenje Erjavca. Drugič. In tokrat je njej in njenim somišljenikom “ratalo”- A vprašajmo se, kaj dejansko pomeni to “skrivnostno srečanje”, ki seveda ni ostalo skrivnostno? Saj Požareportu dokazano nič ne uide. To srečanje dejansko pomeni, da se Karl Erjavec več kot očitno želi vrniti na vrh stranke DeSUS in tisto njegovo zatrjevanje o nepreklicnem umiku iz politike in javnega življenja ne drži več. Očitno pa le ne more preboleti poraza na kongresu in očitno ne more več mirno gledati, kaj se s stranko sedaj dogaja. Ne pozabimo, da je Erjavec vodil stranko celih 15 let, od 2005 do 2020. In mogoče ne bomo veliko “udarili mimo”, če ugotavljamo, da on stranko dojema kot nekakšnega svojega dojenčka, morda kot svojega petnajstletnega otroka, katerega nikakor ne sme pustiti na cedilu, ko ga nekateri uničujejo oziroma ga skušajo uničiti. In kaj bi prinesel morebiten povratek Erjavca na vrh stranke DeSUS? Ocenjujemo, da Erjavcu ne bi koristil, če pa bi, pa samo za zelo kratek čas. Zakaj? Spomnimo se, pred parlamentarnimi volitvami 2018 je Erjavec in z njim stranka DeSUS stala na stališču, da z Janezom Janšo ne gre v koalicijo. In ni šla. Zato torej njegov sedanji morebitni povratek avtomatično pomeni, da bi DeSUS moral takoj po ponovnem prevzemu povleči iz sedanje koalicije. S tem bi kratkotrajno na levici pridobil simpatije, ki pa ne bi trajale dolgo, saj vlada s tem ne bi padla. “Tete iz ozadja” s tem seveda ne bi dosegle cilja, zato bi Erjavec pri njih spet padel v nemilost.

Z Aleksandro Pivec se ne da manipulirati, zanesljivo bo s stranko dosegla bistveno več kot v levosredinskih vladah.  Za stranko DeSUS pa to tudi ne bi bilo dobro, saj bo jeseni z aktualno vlado definitivno dosegla zelo pomembne cilje (najmanj demografski sklad, urad za demografijo in ministra brez listnice, decembra 2-odstotna izredno uskladitev pokojnin, nevezano na gospodarsko rast, idr.), ki jih v več dosedanjih levosredinskih vladah ni nikoli uspela doseči, ker ji koalicijski partnerji zaradi zavisti nikoli niso dopustili in ji po dosedanjih “bogatih izkušnjah” tudi v prihodnje ne bodo, če se še bodo morda kdaj našli v skupni koaliciji.

Kaj pa Aleksandra Pivec? Ja, z dosedanjim vodenjem stranke se je pokazalo, da z njo nikakor ne bodo nekateri (že vedo kateri) mogli manipulirati, kot so mislili prej, preden so jo na kongresu izvolili. Izkazala se je za kar spretno pogajalko v koaliciji in vladi ( s premierjem se dobro razume) in kot kaže, bo s stranko zanesljivo dosegla bistveno več, kot je stranka uspela do sedaj v levosredinskih vladah.”

 

 

 

Mogoče vam bo všeč