hranaizobraževanjeosveščanje potrošnikovSlovenija

Kalorije v alkoholu? Ni jih malo!

Z nadgradnjo mobilne aplikacije Veškajješ boste od zdaj naprej lahko preverili tudi, kako kalorične so alkoholne pijače, saj tega podatka na večini embalaž ne boste našli.

Poletja ne minejo brez druženj. Njihov (pre)pogosti spremljevalec pa je tudi alkohol. O varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja. Dobro pa je vedeti, da alkohol vsebuje tudi veliko »praznih« kalorij in tako lahko pomembno prispeva k skupnemu dnevnemu energijskemu vnosu! Ste se kdaj vprašali, koliko kalorij ste popili s kozarcem vina ali piva?

S skeniranjem črtne kode boste lahko v mobilni aplikaciji preverili energijsko vrednost izdelka in vsebnost volumskega odstotka alkohola, poleg tega boste lahko z drsnikom preverili, koliko meric alkohola popijete z določeno količino posamezne alkoholne pijače. Tako boste enostavno dobili podatek, kako kalorična je določena alkoholna pijača.

Sopotnik pri zdravem prehranjevanju kar v tvojem žepu!

Z aplikacijo Veš kaj ješ? lahko skozi dan preverjaš kako izbrati bolj zdrav obrok.

GOOGLE PLAYAPP STORE

 

 

 

Screenshot 2021 06 14 at 16.43.49

Skupna točka pivu, vinu ter žganim pijačam je alkohol, ki ima takoj za maščobami najvišjo energijsko vrednost. En gram maščobe namreč vsebuje 37 kJ (9 kcal), en gram alkohola (etanola) pa 29 kJ (7 kcal). Alkohol sicer ne uvrščamo med hranila, kljub temu pa njegovo uživanje pomembno prispeva k skupnemu dnevnemu energijskemu vnosu.

Ste vedeli?

Za lažjo predstavo energijske vrednosti alkoholnih pijač, smo eno merico piva, vina in žgane pijače ponazorili z običajnimi živili. Morda vas bo kakšen podatek presenetil!

Screenshot 2021 06 14 at 16.43.37

* energijske vrednosti so okvirne

Alkoholne pijače so energijsko bogata, a hranilno revna živila. To pomeni, da boste ob zaužitju alkohola v svoje telo vnesli le kalorije, ne pa tudi hranljivih snovi, ki bi jih drugače dobili ob zaužitju hrane. Uživanje alkohola naj bo zato zmerno oziroma še boljše: 0,0!

Veš kaj piješ? Kako do podatkov o energijskem vnosu?

V aplikaciji prikazana energijska vrednost alkoholne pijače temelji bodisi na podatku, kot ga je označil proizvajalec, bodisi na oceni.

Ker v večini primerov na alkoholnih pijačah ta podatek ni naveden (razen na nekaterih pivih, zaradi prostovoljne zaveze pivovarjev), je bil v okviru programa Veš, kaj piješ, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, razvit poseben algoritem za ocenjevanje energijske vrednosti.

Algoritem temelji na dostopnem podatku o vsebovani količini energijsko zelo bogatega alkohola (en gram alkohola vsebuje 29 kJ oz. 7 kcal) ter podatku o vrsti pijače, na osnovi katerega je ocenjena vsebnost skupnih ogljikovih hidratov, ki so tudi pomemben vir energije v tovrstnih izdelkih.

Drugih hranil pri ocenjevanju energijske vrednosti nismo upoštevali, saj gre večinoma za zanemarljive količine.

vir: https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/kalorije-v-alkoholu-ni-jih-malo

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana