EvropaizobraževanjeSlovenijaVečVeč

Državljana Evrope 2021 sta Kristina Modic in prof. dr. Samo Zver

Prestižno nagrado Evropskega parlamenta sta prejela za solidarnost in vseevropski zdravstveni napredek bolnikov z rakom.

Evropski parlament je danes razglasil dobitnike nagrade državljan Evrope za leto 2021. Nagrado sta prejela predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic in predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana prof. dr. Samo Zver “za solidarnost in vseevropski zdravstveni napredek bolnikov z rakom”. 

Nagrajenca so za prestižno nagrado Evropskega parlamenta predlagali evropski poslanke in poslanci iz Slovenije Tanja Fajon, dr. Milan Zver, Irena Joveva, Ljudmila Novak, dr. Klemen Grošelj in Franc Bogovič.

Nagrajenca sta organizirala uspešno akcijo zbiranja sredstev za nakup aparatur za napredno zdravljenje raka, s katero sta spodbudila solidarnost ter poudarila pomen dostopnosti javnih zdravstvenih storitev. Obenem je akcija tudi pomemben prispevek v uresničevanju načrta za boj EU proti raku. 

O nagradi

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za nacionalne, čezmejne in vseevropske projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje med prebivalkami in prebivalci EU, pa tudi vrednote Listine Evropske unije o temeljnih pravicah, kot so dostojanstvo, enakost, solidarnost, pravičnost ter državljanske pravice in svoboščine. Med doslej nagrajenimi projekti so tudi takšni, ki so poudarjali socialne storitve in integracijo, izobraževanje, medkulturni dialog, umetnost in kulturo, varstvo okolja ter zgodovinski spomin.

Kandidate lahko predlagajo poslanke in poslanci Evropskega parlamenta, posamezniki, skupine ter organizacije civilne družbe.

Odbor za podelitev nagrade vsako leto s predlaganega seznama izbere do 50 dobitnikov, pri tem pa upošteva uravnoteženo geografsko porazdelitev ter zastopanost moških in žensk. Letos je Evropski parlament razglasil 28 dobitnikov nagrade državljan Evrope iz vseh 27 držav članic Evropske unije. 

V preteklih letih so nagrado državljan Evrope prejeli: 

• 2012: dr. Lovro Šturm in Društvo Simbioza

• 2013: dr. Boris Pahor

• 2014: Alojz Rebula in dr. Spomenka Hribar

• 2015: Drago Jančar in Tomo Križnar

• 2016: dr. Evgen Bavčar

• 2017: Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za program Starejši za starejše

• 2018: Čebelarska zveza Slovenije

Osrednja prireditev, na kateri bodo podeljene nagrade Državljan Evrope za leti 2020 in 2021, bo 9. novembra v Bruslju.

vir: https://www.europarl.europa.eu/slovenia/sl/dr%C5%BEavljan-evrope-2021

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa