Nekategorizirano

Kakšna je vloga Zorana Jankovića pri 5 milijard globoki luknji v slovenskih bankah?

Vse od ustanovitve preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, ki jo vodi poslanec SDS dr. Anže Logar, se je ime Zorana Jankovića izpostavilo v več pričanjih bankirjev, politikov in gradbincev.

Zadnji je pred dobrim tednom dni o njem govoril tudi nekdanji prvi mož Energoplana in njegovega projektnega podjetja Grep, ki je gradilo športni center Stožice, Zlatko Sraka. Povedal je, da mu je Janković ponudil pomoč pri prepričevanju bankirjev, da bi mu podelili vedno nove kredite, vendar se je temu uprl tedanji predsednik uprave NLB Božo Jašovič, ki je Sraki na enemu izmed sestankom zabrusil: »Jaz ne rabim Jankovića tukaj, vi se sami pogajate.« Jankovič je bil tudi stalni gost pregrešno dragih kosil, ki so si jih vodilni možje pri gradnji Stožic tedensko privoščili – eno izmed kosil za štiri osebe je stalo kar 800 evrov, zraven pa so, seveda, sodili cigare in viski.

A Jašovič ni bi edini, ki je bil deležen Jankovićevih prošenj za kredite. Da ga je Janković klical, je pred preiskovalno komisijo septembra lani povedal tudi nekdanji predsednik Nove kreditne banke Maribor Matjaž Kovačič. »V zvezi s projektom Stožice me je ljubljanski župan Janković klical več kot enkrat in manj kot petkrat,« pa je dejal Marko jazbec, nekdanji predsednik Kreditnega odbora v NLB.

Člani preiskovalne komisije so o političnih pritiskih spraševali tudi nekatere politike, denimo, Alenko Bratušek. Spomnimo. Po državnozborskih volitvah leta 2011 Janković kljub relativni zmagi njegove Pozitivne Slovenije ni uspel sestaviti koalicije in zasesti mesta predsednika vlade. Je pa koalicijo sestavil Janez Janša in vodenje države prevzel v najtežjih časih po osamosvojitvi, v času več let trajajoče svetovne gospodarske in finančne krize – brezposelnost državljanov in zadolženost države sta skokovito naraščala, BDP pa silovito padel. Po letu dni pa je takratni predsednik Komisije za preprečevanje korupcije in sedanji minister za pravosodje Goran Klemenčič pompozno predstavil poročilo o premoženjskem stanju predsednika SDS –  vlada je padla, na prizorišče pa je prišla Alenka Bratušek. Ker je Janković ostal predsednik Pozitivne Slovenije, je nad vlado Bratuškove vseskozi viselo vprašanje, ali in v kolikšni meri je Janković tisti, ki vodi in kreira politiko takratne vlade. Bratuškova je sicer na zaslišanju pred meseci zatrjevala, da Janković nikoli ni vplival na njeno delo.

Seja preiskovalne komisije se bo pričela ob 9.30, vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa na TV Slovenija 3!

Mogoče vam bo všeč