Dogodki in prireditveosveščanje potrošnikovSlovenijatehnologijaV fokusuŽivljenje

Kako z majhnimi koraki pridete do znatnih prihrankov pri ogrevanju?

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv članek o prihrankih pri ogrevanju. Ogrevanje postaja vedno dražje, zato bodo napotki lahko zelo koristni.

Stroškom ogrevanja, ki močno bremenijo marsikatero slovensko gospodinjstvo, se ne moremo izogniti. S pametnimi odločitvami in ravnanjem pa lahko vsaj nekoliko znižamo znesek na položnici. Zbrali smo nekaj nasvetov.

Dolgoročno je seveda najbolj smiselna energetska sanacija celotnega objekta, pa naj bo to hiša ali večstanovanjski objekt. Torej nova okna, fasada, toplotna izolacija zunanjih sten in strehe, posodobitev ali zamenjava ogrevalnega sistema in potratne kurilne naprave s sodobnejšo in z večjimi izkoristki. To so ukrepi, o katerih zaradi večje začetne naložbe trenutno razmišlja le malo kdo, pa tudi sicer je zdaj, sredi kurilne sezone, neprimeren čas za izvedbo.

A tudi z majhnimi koraki je mogoče prihraniti (kar) nekaj evrov. V nadaljevanju smo zbrali nekaj uporabnih nasvetov. Morda se vam bo kakšen zdel odveč in se vam ga ne bo zdelo vredno upoštevati, ali pa se vam bo zdelo, da bo trpelo vaše udobje. Imejte v mislih: več nasvetov boste upoštevali, večji je lahko prihranek. Splača se poskusiti.

1. Na radiatorje namestite termostatske ventile

Z njimi lahko nastavite želeno temperaturo in jo uravnavate veliko bolj natančno kot z navadnimi radiatorskimi ventili. Po prvi nastavitvi delujejo samodejno in vzdržujejo čim bolj enakomerno temperaturo (prek vgrajenih tipal).

prihranite-energijo-3

Porabo energije lahko na ta način občutno zmanjšate – če so pravilno nameščeni na vseh radiatorjih in v kombinaciji s centralno regulacijo ogrevalnega sistema, ki temperaturo ogrevanja prilagaja glede na zunanje temperature, tudi od 15 do celo 20 odstotkov.

2. Omislite si pametni termostat

Z njim lahko nastavite urnik ogrevanja in vnaprej določite temperaturo v vsakem prostoru posebej. Ogrevanje lahko uravnavate ter vklapljate ali izklapljate tudi na daljavo. Stroški za energijo bodo manjši, udobje pa večje, saj bo ogrevanje prilagojeno vašemu življenjskemu slogu in bivalnim navadam.

3. Temperaturo prilagodite prostoru

Na splošno velja, da je naprimernejša temperatura v bivalnih prostorih pozimi od 20 do 22 stopinj Celzija čez dan, ponoči pa od 16 do 18. Nočni režim povsem zadostuje tudi za prostore, ki jih redko uporabljate.

prihranite-energijo-2

V otroški ali mladinski sobi je seveda dobrodošla kakšna stopinja več, še zlasti, če otrok sedi za mizo in se uči. Tudi v dnevni sobi bo bolj prijetno poležavati pred televizorjem, če bo kakšno stopinjo ali dve topleje, enako velja za kopalnico (najprimernejša temperatura je 23 stopinj Celzija), saj ni prijetno stopiti izpod toplega tuša na »mraz«.

4. Oblecite kakšen kos oblačila več

Če ste tudi pozimi navajeni hoditi po stanovanju v kratkih hlačah in majici s kratkimi rokavi, vas je ob zgornjih številkah zagotovo zmrazilo. Pa res ne gre brez poletne garderobe?
Upoštevajte namreč, da vsaka dodatna stopinja Celzija pomeni povečanje rabe toplotne energije za šest do osem odstotkov. Ob trenutnih cenah ogrevanja je vsekakor ceneje obleči kakšen kos oblačila več. Vaše udobje ne bo prav nič okrnjeno.

Vsaka dodatna stopinja Celzija pomeni povečanje rabe toplotne energije za šest do osem odstotkov.

5. Zrak naj neovirano kroži okrog ogrevalnih teles

Radiatorjev in drugih ogrevalnih teles ne zalagamo s pohištvom in drugimi predmeti, prav tako jih ne zagrinjamo z zavesami ali na njih sušimo perilo. Zrak mora namreč neovirano krožiti okrog njih, v nasprotnem primeru lahko oddajo tudi do 20 odstotkov manj toplote.

6. Očistite reže na radiatorjih

Umazanija in prah, ki se nabirata med rebri radiatorja, lahko zmanjšata prehod toplote v prostor tudi do 30 odstotkov, kar seveda pomeni večje stroške za ogrevanje.

7. Odzračite radiatorje

Redno preverjajte, ali so radiatorji enakomerno ogreti po celotni površini. Če niso, jih je treba odzračiti, saj lahko zrak v sistemu poveča stroške ogrevanja tudi za 15 odstotkov.

8. Izkoristite toploto zimskega sonca

Ne samo vroče poletno sonce, tudi zimsko ima svojo moč, zato ob sončnih dnevih dvignite rolete in odgrnite zavese.

prihranite-energijo-4

Temperatura v prostoru se bo zagotovo dvignila za kakšno stopinjo. Ko sonce zaide, zlasti pa ponoči, rolete spustite – tako boste preprečili nepotrebno ohlajanje prostorov.

9. Kuhajte doma

S pripravo obrokov v domači kuhinji lahko prihranite. Ne samo zato, ker je ceneje kot prehranjevanje v restavracijah, ampak tudi zato, ker toplota, ki jo oddajata štedilnik in pečica, ogreje še kuhinjo.

Razlog več, da v pečici pogosteje pripravite kakšno sladico (ali pečenko, stvar okusa). Njena vratca po uporabi pustite odprta oziroma priprta, da bo vroč zrak še dodatno ogrel prostor.

10. Ne pozabite na prezračevanje

Redno in pravilno prezračevanje je nujno za zdravje in preprečevanje nastanka plesni. Dva- do trikrat na dan na stežaj odprite okna in vrata, da ustvarite prepih in se zamenja ves zrak v prostorih.

Besedilo: Barbara Primc

vir: https://www.zps.si/okolje-topmenu-320/clear-x/11240-kako-z-majhnimi-koraki-pridete-do-znatnih-prihrankov-pri-ogrevanju

 

Mogoče vam bo všeč