Nekategorizirano

Kako se lotevajo boja proti širjenju koronavirusa na Zreškem.

Kot poročajo na   spletni strani  občini Zreče, je bila  danes opravljena analiza stanja  in ocena tveganj. V občinskem štabu CZ za  boj proti korona virusu, ki ga je ustanovil župan občine, mag. Boris Podvršnik, je trenutno vključenih  27 oseb, za oskrbo ranljivih skupin 19 prostovoljcev, med njimi 13 s statusom pripadnika CZ.

V samem gospodarstvu, v petih največjih gospodarskih subjektov jih dela 1.488 zaposlenih, od doma pa 133, iz česar izhaja, da se število po podjetjih zmanjšuje. Trenutno v podjetjih ni okuženih, bila sta dva suma okuženosti, iz previdnosti sta dva zaposlena, ki sta delovala v tujini ob prihodu poslana v izolacijo 15 km vstran iz Zreč. Okuženih pa za enkrat ni.

Največji izpad dela, prihodka in delovnih mest bo ogroženih v turizmu Zreške občine. Popolnoma je zaustavljeno delovanje kako termalnega dela, tako zimsko smučarskega in siceršnjega dela na Rogli. Poznavajoč delovanje turistične branže,  posebej tradicijo Pod pohorskega in Pohorskega turizma je treba z večkratnikom računati še ostale subjekte ki so vezani na turizem. Pa tudi morebitni skorajšnji zagon bo pustil sledi in mnogo tega po vprašljivega kako bo vse skupaj to delovalo  in v kakšnem obsegu bo zaživelo.

Sama stopnja  ogroženosti v občini Zreče po vseh parametrih, kaže na nizko ogroženost, tako da policija in druge oblike nadzora oziroma urejanja varnosti državljanov delujejo normalno celo z zmanjšanim obsegom. Upamo lahko, da je to zaradi visoke stopnje samozaščitnega obnašanja občanov. Seveda se pa pripravlja načrt delovanja v primeru povišane stopnje ogroženosti.

Tudi prostovoljcev v obliki pomoči  zdravstvenemu osebju je kar nekaj, ki se je odzvalo  na klic v primeru potrebe posebej med  študenti 5. in 6. letnika. Ohrabrujoče je pa, da za enkrat okuženih ni.

Za konec stanje, ki se sicer na območju države, kar se števila okuženosti ne umirja, tudi število mrtvih  raste, čeprav je vsaka izguba boleča, pa upajmo, da se ne bo razširilo po vsej državi.

Zvedeli smo kakšno je stanje v ZD Celje.  Strokovni vodja ZD Celje Marko Drešček je   pozno  včeraj sporočil, da so brisi vseh 10 zaposlenih iz ZD Celje, ki so bili pretekli ponedeljek v netesnem stiku z zdravstveno delavko, ki je dan kasneje zbolela za COVID-19, negativni.

Zdravstvena delavka ZD Celje, ki je zbolela za novim koronavirusom, je bila pretekli ponedeljek še asimptomatska. V torek, na dan, ko je zbolela, pa je pred prihodom na delovno mesto sporočila, da ima zmerno povišano telesno temperaturo, zato ji je bil odrejen bris. Ta je bil pozitiven na COVID-19. Vseh 13 oseb (trije pacienti, ki so bili obravnavani na varni razdalji, in 10 ljudi iz kolektiva ZD Celje), je bilo obveščenih in samoizoliranih. Zaposleni so bili nemudoma poslani na odvzem brisa.

 

Stanje po zdravstvenih regijah: 188 iz osrednjeslovenske, 97 iz savinjske, žal več kot polovica iz Šmarja pri Jelšah in iz  DSO Šmarje, 65 iz juhovzhodne Slovenije, 49 iz podravske, 33 iz gorenjske, 21 iz koroške, 18 iz primorsko-notranjske, 17 iz pomurske, 13 iz obalno-kraške, osem iz zasavske, sedem iz posavske ter šest iz goriške regije .

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč