Mestno pokopališče Celje (Foto.)Veking
KomentarLokalnoSlovenijaV fokusuzanimivoŽivljenje

Kako je to možno? Kraja vsega uporabnega z grobov. Brez kančka slabe vesti!?

Lastnikom grobov  prekipelo, zadeve so vzeli v svoje roke. Pa jih lahko? V Celju,  vsaj za enkrat ne. Vendar kot mnogokrat v brezupu ali neskončnem razočaranju nad početjem nevestnih, kradljivih in škodoželjnih početij pogojno imenovanih ljudi  so na robu živčnega zloma. Celjsko mestno pokopališče ima  na svojem območju pokopanih okrog 60 tisoč oseb. Ti so za seboj pustili sovje bližnje in žalujoče, ki kljub njihovem nedavnem odhodu s tega sveta ali pa že dalj časa, še vedno hodijo  in obiskujejo  mesta kjer so pokopani njihovi svojci.  Mnogokrat ko pridejo ob videnem obnemijo in ostrmijo.

V zadnjih nekaj  dneh sem se pogovarjal z nekaj občani in občankami,  ki so mi zaupali svojo zgodbo povezano s tem neprijetnem in mnogokrat tudi  vandalskim pojavom. Seveda je najpogosteje to okrog pomembnih praznikov, posebej okrog vseh Svetih. To se dogaja tudi v preostanku leta.  Nekateri od tistih ko  prinesejo kaj okrasnega na grob celo podpišejo predmet s flomastrom. V drugem primeru se spravijo na rože, ki so na sveže posajene.  Celo na takšen način  da jih komplet z humusom izkopljejo in odnesejo oziroma odpeljejo. To niso osamljeni primeri. To bi se naj dogajalo na dnevni bazi. Svojci zagotovo ne morejo stražiti grobove sleherni dan. Se sprašujejo ali obstoja kakšna legalna oblika, način kako ustaviti ta vandalizem  in predvsem  početje brez kakršne koli pietete do tistih ki so pokopani tam. Verjetno je kakšen vzvod, dato naredi upravljavec pokopališča.

Ali je vzpostavitev videonadzora na tak način sploh dovoljena?

To vprašanje je bilo v preteklosti  iz nekih drugih mest oziroma krajev že posredovano  uradu informacijskega pooblaščenca. Zanimalo nas je, ali lahko občani na pokopališču sami ukrepajo na opisan način, in to tako, da obiskovalci pokopališča za nameščeno kamero sploh ne vedo. Marsikdo je to poskusil, celo eden od mojih sogovornikov(mini kamero z kartico)ter kasneje pregledal in videl posneto osebo med početjem, pa vendar se ve,  da brez dovoljenja upravitelja za postavitev tovrstnih  naprav to ni validen dokaz.

Vprašanje ali sploh pozna rešitev tovrstnega problema in zagate, ali je vse omejeno na pozivanje in trkanje na vest, posebej tistih nevestnežev, ki to skorajda »poklicno« v obliki tatvin to  počnejo. Upravitelj pokopališča bi moral in smel biti prvi ki se bo pozanimal za to problematiko.

 

Naj ne bo prehudo nobenemu vprašati in poizvedeti katera je pot in način kako to rešiti. Da pokojni imajo urejeno zadnje bivališče  svojci pa mesto spominov in žalovanja za pokojnim urejeno in dostojno.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Komentar