Nekategorizirano

Kako je Milan Kučan po imenovanju za častnega občana “prodal” svojo resnico o osamosvajanju Slovenije

Le nekaj glasnih protestov opozicije v soboškem mestnem parlamentu in nekaj kritičnih zapisov v redkih medijih, med njimi tudi v našem vfokusu.com je bilo deležno imenovanje eks predsednika slovenskih komunistov in eks predsednika države Milana Kučana za častnega občana mestne občine Murska Sobota. Predlog za imenovanje je soboški rdeči župan Aleksander Jevšek, sicer vidni funkcionar SD, z levo roko spravil skozi mestno parlamantarno proceduro. V njem namreč sedijo le “njegovi,” ki jim 7 glasov iz opozicijskih vrst SDS, NSi, Modre liste Antona Štihca in Liste Mirana Forjaniča ni moglo do živega.

Vse kar je lahko storila opozicija, je bilo glasno opozorilo, zakaj si Murska Sobota ne zasluži, da bi Milan Kučan postal njen častni občan. “Spoštovane svetnice in svetniki, 1. člen Odloka o priznanjih MOMS glede pogojev in načinov podeljevanja priznanj posameznikom pove: Priznanje Mestne občine Murska Sobota se podeljuje posameznikom, ki so s svojim delom pomembno prispevali k razvoju in ugledu Mestne občine Murska Sobota in Republike Slovenije. Gospod Milan Kučan je bil proti osamosvojitvi Slovenije in znano je, da samostojna Slovenija ni bila njegova najintimnejša želja,” so v svojem pojasnilu zapisali v svetniški skupini SDS. Ob tem so izjavi dodali  znane citate izjav Milana Kučana, v katerih je priznal, da samostojna Slovenija ni bila njegova intimna opcija.

Ob šibki, a zato glasni opoziciji, se je proti imenovanju Milana Kučana postavil tudi naš medij 

https://vfokusu.com/post/550781/zakaj-milan-kucan-ne-bi-smel-postati-castni-obcan-murske-sobote

Sama svečanost v soboškem gledališču Park, nacionalna RTV Slo verjetno ni pokazala večjega zanimanja za prenos svečanosti, zato so “vskočili” pri lokalni TV IDEA, sicer izdatno podprti z javnim proračunskim denarjem soboške občine in postregli z neposrednim prenosom. V dvorani le tisti, ki imajo nekje še shranjeno partijsko izkaznico ali pa obrazi bližjih ali bolj odsdaljenih krogov Foruma 21.

Kučan z revizijo osamosvojitvenih dogajanj nad kritične besede opozicijske SDS

Ko je stopil za govornico, da bi se zahvalil za častno občanstvo, je po svoji prislovični navadi, da slej ko prej obračuna s svojimi kritiki ali nasprotniki, Milan Kučan opozicijski SDS, ki jih seveda v dvorani ni bilo iz razumljivih razlogov, postregel s svojo “resnico” o osamosvojitvenem dogajanju.

“Vem da se z mojim imenovanjem za častnega meščana ni strinjalo več mestnih svetnikov. Njihovo odločitev spoštujem, tudi njihovo presojo meril, s katerimi odločajo o primernosti podelitve tega uglednega in najvišjega občinskega naslova, zavračam pa razloge, s katerimi so svoje odločitev utemeljili svetniki Slovenske demokratske stranke. Trditev, da sem bil proti odcepitvi Slovenije od Jugoslavije in proti slovenski osamosvojitvi, naslanjajo na nekaj citatov iz zadnjih let življenja nekdanje države, ne da bi poznali, ali sploh hoteli poznati okoliščine za moje takratne izjave … Zavrnili smo pogoje za odcepitev, ki so nam jih ponujali in postavljali v Beogradu, kot tudi pogovore o odcepitvi. Od koga pa naj bi se odcepili, od Jugoslavije, ki je brez nas ni bilo več? Nasproti temu smo postavili predlog za spremenjene medsebojne odnose in zahtevo po razdružitvi. Tako kot je z združitvijo Jugoslavija nastala, je z razdružitvijo tudi prenehala obstajati. Takšnemu našemu stališču je pozneje pritrdila tudi mirovna konferenca v Bruslju, sklepi tako imenovane Banditerjeve arbitražne komisije, ki je ugotovila, da je Jugoslavija po naši in Hrvaški osamosvojitvi prenehala obstajati. Države, nastale na njenih tleh, pa so postale njene enakopravne naslednice. To je bistvo mojega nasprotovanja odcepitvi, še zdaj sem prepričan, da smo se odločili prav, odcepitve ni bilo. Po poti razdružitve je Slovenija kot samostojna država postala enakopraven dedič nekdanje skupne države in ugleden ter spoštovan dejavnik mednarodnega življenja … Ustvarjanje lažnega vtisa, da se je Slovenija osamosvojila po volji enega dela Slovencev, proti volji drugega dela, žalostno sprevrača enkratno zgodovinsko manifestacijo enotnosti, povezanosti in neobremenjenost vseh državljanov Slovenije in njihovega vodstva, kar mora biti navdih tudi prihodnjim rodovom ob velikih izzivih, ki jih morebiti še čakajo.«

V teh besedah si je Kušan privoščil kar nekaj neresnic in pol resnic. Med drugim se je povsem izognil svoji negativni vlogi pri razoroževanju TO, da o številnih potezah, s katerimi je skušal ustaviti namero demokratične opozicije DEMOS za razpis plebiscitarnega referenduma o slovenski osamosvojitvi. Človek bi dejal, da je bil Milan Kučan alfa in omega slovenskega osamosvajanja, Demos in pomladne stranke pa moteč faktor v tem procesu.

Svetniška skupina Slovenske demokratske stranke meni, da si Mestna občina Murska Sobota ne zasluži, da ima za častnega občana gospoda Milana Kučana!

Temu mnenju se tudi sam javno pridružujem!

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč