Evropa

Janez Janša o izrednem vrhu Sveta EU: “Močno podpiram nadaljevanje pogajanj in usklajevanj do uspešnega zaključka!”

Že tretji dan se v Bruslju odvija izredni vrh voditeljev držav članic EU Danes  opoldne se je pričel tretji krog pogajanj o svežnju za obnovo Evrope v zvezi s pandemijo covid-19.
Ob prihodu na današnje srečanje je predsednik vlade Janez Janša izpostavil, da je pred evropskimi voditelji že tretji dan pogajanj o evropskem proračunu in o skladu za okrevanje. “To so moja tretja pogajanja v moji politični karieri in dejansko gre bolj za pogajanja kot za usklajevanje,” je navedel premier in nadaljeval, da so razprave bistveno bolj politične, kakor kadarkoli doslej.

“Veliko je zahajanj, žal, v stranske teme, kar preprečuje fokusiranje na ključne probleme. Kljub temu je bilo narejenega nekaj napredka ,” je dejal predsednik vlade in izpostavil, da se je med pogovori veliko stvari tudi razčistilo.
“Pričakujem, da bomo od stranskih tem prešli na številke, ki so ključne za to, da Evropa čimprej okreva po epidemiji in da uporabi sredstva iz sedemletnega evropskega proračunskega okvirja za vse tiste cilje, ki smo si jih zastavili v razvojnih programih in v načrtu Evropske komisije,” je dejal premier Janez Janša.
“Upanje umira zadnje in še vedno obstajajo dobre možnosti, da se dogovorimo. Obstaja pa odprta tudi slabša možnost, in sicer, da se naredi daljši premor, po katerem pa se bojim, da stališča ne bodo bistveno bližje. Zato močno podpiram nadaljevanje pogajanj in usklajevanj do uspešnega zaključka,” je zaključil premier Janez Janša.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa