Nekategorizirano

Kako hudo je v Romuniji-maske na prostem obvezne za polovico države

 V Romuniji  so ob  morju  maske obvezne v vseh zdraviliščih v času od 18 do 24 ure, celo v obalnih parkih in peš conah.  Nošenje zaščitnih   maske je   postalo obvezno  v obljudenih predelih na prostem v skoraj polovice države in sicer  v  več kot dvajsetih okrožjih od 41 v državi. Prav tako je romunska vlada je dala pooblastila okrožnim komitejem  za izredna stanja da lahko za  reševanje posameznih situacij sprejemajo dodatne omejitve  in podaljšanje izrednega stanja.

Okrožja kjer je nošenje zaščitne maske zavezujoče na prostem se raztezajo od Arada na zahodu preko večjega dela mest po Transilvaniji kot so Brašov, Sibiu pa vse do črnega morja in največjega   obmorskega mesta in turističnega kraja  v državi, Konstanca. V  tem turističnem kraju klubi  na odprtem morajo biti zaprti med  23 uro in 6 uro zjutraj

Prepad med   odločitvami in potrebami oziroma dosegljivosti  zaščitne opreme v državi se povečujejo  in postajajo poleg zdravstvenega tudi  velik politični problem. Sočasno se izvaja sankcioniranje za neupoštevanje obveznega nošenja mask. To se posebej rigorozno  izvaja v turističnih krajih, avtobusnih postajah in postajališčih , železniških  postajah, v javnem potniškem in železniškem prometu. Globe so me d 100 in 500 EUR v protivrednosti v romunskih leih.  Na območju  celotne države  se sankcionira v zaprtih javnih prostorih, trgovskih centrih, javnem transportu in prevozu oseb. Ob upoštevanju vseh ukrepov lahko pričakujejo  morebiten upa števila okuženih. Slika  je zelo zaskrbljujoča. Šele po trinajstih dneh se je prvič zgodilo, da  je  v času enega koledarskega dneva prišlo do rahlega padca števila okuženih na manj kot  1000.

V zadnjih 24 urah so potrdili 823 novih primerov okužbe pri 8045 opravljenih testiranjih. Kljub  temu to niso številke ki lahko pomirjajo . 19 tisoč aktivno okuženih primerov okužbe  je v tem trenutku v državi, na intenzivnih oddelkih se zdravi 419 pacientov, do sedaj je bilo evidentiranih preko 54 tisoč okužb na COVID 19. Skupno število mrtvih je  zraslo na 2432 od tega samo v zadnjih 24 urah je umrlo 19 oseb.

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč