Vir: Avaz.ba
koronavirusZdravje

Kako dolgo bomo imuni po cepljenju proti koronavirusu?

Farmacevtska podjetja so nam dala upanje za množično imunizacijo proti koronavirusu. Toda ali nas bo eno cepljenje zaščitilo pred okužbo za vse življenje ali le nekaj mesecev? Novice o razvoju cepiv se slišijo čudovito. Kandidata Moderno in Pfizer ponujata 90-odstotno zaščito pred covid-19, cepivo AstraZeneca pa vsaj 70-odstotno zaščito.

In medtem ko previdno gledamo na življenje po pandemiji, v upanju, da ga bo cepivo spremenilo le v spomin, je glavno vprašanje, kako dolgo bodo ljudje zaščiteni pred virusom.

Za odgovor je še prezgodaj, ker doslej še ni bilo dolgoročnih študij.

Nedavna študija Kalifornijskega imunološkega inštituta v La Jolli, izvedena na okuženih ljudeh, je vsaj pet mesecev po okužbi, tudi pri tistih z blagimi simptomi, odkrita so bila protitelesa in celice T – dve glavni orožji človeškega imunskega sistema.

“To so spodbudni podatki, saj naš obrambni sistem deluje na več različnih načinov” – je dejal Thomas Jacobs z Inštituta za tropsko medicino Bernhard Nocht v Hamburgu. Ta študija kaže na obstoj sterilne imunosti, torej tiste, ki uniči virus, preden prodre v celice, je dejal Jacobs. Ustrezno cepivo bi lahko celo povzročilo boljši odziv protiteles kot naravna okužba, je poudaril.

Poleg tega je odziv celic T, to je specifičnih limfocitov za boj proti virusom, trajal več mesecev, kar kaže na razvoj klinične imunosti, pravi Jacobs.

“Za ogrožene skupine, kot so domači uporabniki, je pomembneje ustvariti cepivo, ki bo zagotovilo sterilno imunost, medtem ko bi za splošno populacijo klinična imunost verjetno zadostovala,” je dejal Jacobs.

Imunolog Watzl pravi, da bo cepivo najprej globalno stanje umirilo.

Avtor: L.S.

Povzeto pa: Avaz.ba

 

Mogoče vam bo všeč