Slovenijo bodo v sredo popoldne z izjemo nižjih delov Primorske, kjer bo deževalo, zajele snežne padavine. Kot je povedal dežurni meteorolog Blaž Šter, bo sneženje kar obilno, lani na primer take količine snega ni bilo.

SNEŽILO BO PO CELI SLOVENIJI

“Največ snega bo zapadlo v pasu od Gorenjske proti Notranjski, kjer ga lahko navrže tudi do 30 centimetrov,” je dejal Šter in dodal, da bodo padavine od juga začele nastajati že dopoldne. Po nižinah Primorske bo sicer deževalo, a bo tudi tam v nekaj višjih legah lahko sprva tudi snežilo.

Popoldne se bo sneženje okrepilo in zajelo večji del Slovenije, najmočneje sneženje pa pričakujejo v noči na četrtek, medtem ko bodo v četrtek dopoldne padavine pričele slabeti in bodo popoldne le še na vzhodu države. Ker bo sneg na tem območju začel prehajati v dež, bo tam tudi nevarnost poledice, na območju Notranjske in Primorske pa lahko na manjših območjih pride tudi do žleda, piše portal Demokracija.

Sneg pa se vsaj po nižinah po besedah Štera ne bo dolgo zadržal, saj bo že v petek prišlo do višanja temperatur, konec tedna pa bo izrazita odjuga s toplim vetrom, ki bo prevetril dobršen del države. V alpskih dolinah bi lahko snežilo tudi v petek, a bo tudi tam v soboto sneg začel prehajati v dež. Že v nedeljo sicer kaže na vnovično ohladitev in spet nekaj snega v sredogorju.

Kot piše portal e-maribor lahko pričakujemo na Gorenjskem do 40 cm, v osrednji Sloveniji do 25, na Dolenjskem in Beli krajini do 30 cm. Na Koroškem naj bi ga zapadlo do 25 cm, v Prekmurju in Prlekiji do 10 centimetrov, v Mariboru in okolici do 15 centimetrov snega, na obali pa se sneg ne bo obdržal.

G.M.

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija