Nekategorizirano

Kako COVID-19 še bolj zapleta evropsko MIGRANTSKO TEŽAVO

COVID-19 je prisilil Evropo, naj zapre svoje meje, vendar je, od začetka leta, več kot 13.000 migrantov poskušalo preiti osrednje Sredozemlje, poroča Mednarodna organizacija za migracije.

Po krajšem premoru, med zaprtjem, so plovila nevladnih organizacij, kot je Ocean Viking, junija ponovno začela delovati in so že rešila sto migrantov.

Zdaj zahtevajo, da države EU odprejo svoja pristanišča, da lahko ladje pristanejo.

“Na krovu imamo 180 preživelih. Vsi so bili na nezahtevnih, popolnoma prenatrpanih lesenih čolnih,” je za Culture Clash povedal Laurence Bondard iz SOS Méditerranée na krovu Ocean Vikinga.

COVID-19 je položaj še bolj zapletel.

Junija je 28 migrantov bilo pozitivno testiranih na virus, medtem ko so jih zadrževali na ladji v Porto Empedocle na Siciliji.

“Pravkar smo premagali izbruh Covida in spet smo se počutili svobodne. A zdaj smo še enkrat zaskrbljeni,” je za Euronews povedal prebivalec.

Vprašanje je postalo močno razdeljeno po Evropi, italijanski in malteški politiki pa so EU obtožili, da jih silita, da se spopadajo s težavo prihodov.

Nekdanji italijanski notranji minister, Matteo Salvini, je med službo sprožil ostro kampanjo proti reševalnim ladjam, kar je vodilo v napeto nasprotje z reševalnimi ladjami, kot je Vodnar.

Njegovi podporniki ostajajo zelo kritični do reševalnih akcij.

“Ne želimo postati begunski tabor Evrope,” je za kulturo Clash dejal Manuel Imberti iz premierja stranke Lega Salvini.

“V tem trenutku ne moremo sprejeti vseh migrantov, niti pozitivnih in negativnih [za COVID-19], saj naše finance tega ne omogočajo,” je dodal.

Nevladne organizacije so se poleti zavezale, da bodo kljub nasprotovanju nadaljevale z delom, saj boljše vreme močno poveča število odhodov.

Mogoče vam bo všeč