Nekategorizirano

Kaj se dogaja v Velenjskem Hisense Gorenju? Sindikati zavezniki lastnikov, zaposleni pa ?

Sredi julija je bilo objavljeno da se v Gorenj v primerjavi z prejšnjimi meseci po malem vidi luč na koncu   poslovnega tunela kar v prevodu pomeni  da  vidijo izboljšanje stanja glede naročil, kar pa avtomatično ne pomeni  takoj delo za več ljudi  in ponovno zaposlitev za že odslovljene  ampak da obstoječe za določen rok imajo predvidljiv obseg del a na pa da bo vse kar naenkrat tako kot prej. Opustili niso tudi  morebitno situacijo ko bodo še odpuščali ter rabijo razumevanje  za morebitne nepopularne korake. Tudi z  napovedno tovarno televizorjev  ki bi naj začela po novem letu 2021 je priložnost  da se jih kliče, zaposluje po potrebi odvisno od tempa izvrševanj naročil,  če pošalimo  po teniško, dobili bodo posebno povabilo  »wild card« , ki pa bo kratkega daha z časom od enega tedna dalje. Tako je še vedno.  Ker pa ugotavljajo da z korono ni šale,  sedaj napovedujejo  intenzivneje  in dolgoročno prilagajanje okoliščinam ki jih pušča COVID 19  in zahteva režim ter okvirje delovanja.

 Zato pa slišimo »tovariško« sodelovanje med vodstvom Hisense Europe Group in sindikatov, ki strumno in  enotno  z ramo  ob rami nastopajo  v boju proti pandemiji korona virusa. Pravijo da uprava skupine Hisense Europe Group (HEG) ter predstavniki sindikatov iz proizvodnih obratov v Sloveniji (Velenje), Srbiji (Valjevo) in Republiki Češki (Mariánské údolí) so enotni in predani zaščiti zdravja vseh zaposlenih po vsej Evropi v času pandemije novega korona virusa, zato so v skupni izjavi pozvali vse zaposlene k doslednemu spoštovanju preventivnih ukrepov tako v podjetjih, kot zunaj njih. Za nas ni višje prioritete od varnosti in zdravja naših zaposlenih in njihovih družin.  Tako je ko epidemija pride prav v dani situaciji   brezizhodnosti za koraki ki niso popularni  i ki bi drugače v kakšni drugi obliki bodo sledile na iistem naslovu

Uprava HEG in predstavniki sindikatov v proizvodnih obratih v Sloveniji, Srbiji in Republiki Češki so skupaj pozvali svoje zaposlene k strogemu in doslednemu upoštevanju preventivnih ukrepov proti širjenju COVID-19, ki so jih v podjetjih in proizvodnih obratih uvedli za dobrobit vsakega posameznega zaposlenega ter za dobrobit družbe kot celote. 

HEG še naprej tesno sodeluje z zdravstvenimi ustanovami in oblastmi v vseh državah, v katerih posluje, in strogo upošteva vse ukrepe, ki jih uvajajo lokalne oblasti. 

“Naš skupni odziv na trenutno pandemijo je ničelna toleranca za kršitve predpisanih ukrepov« pravijo. Odgovorno vedenje in ravnanje sta edini način, da prispevajo k ohranitvi svojega zdravja med pandemijo, ki predstavlja velik izziv za ves svet. Že doslej smo se trudili po najboljših močeh, da so bili naši zaposleni dobro poučeni, v kolikor so meli možnost se poučiti  o pomenu strogega izvajanja vseh ukrepov tako v proizvodnih obratih in podjetjih, kot zunaj njih. Skupaj pozivajo tudi v bodoče  vse zaposlene k disciplini, vzdrževanju fizične razdalje ter omejevanju socialnih stikov, tudi zunaj proizvodnih obratov, saj lahko tako veliko prispevajo k omejevanju širjenja virusa,” razlagajo v skupni izjavi podpisniki, uprava HEG ter sindikati v vseh treh državah. 

V proizvodnih obratih HEG, kot tudi v vseh drugih organizacijskih enotah po Evropi, že od prvega dne pandemije upoštevajo stroge preventivne ukrepe: ohranjanje fizične razdalje, uporaba dezinfekcijskih pregrad, redna dezinfekcija rok in delovnih območij ter površin, merjenje telesne temperature na vhodu v proizvodne obrate ter nošenje zaščitnih mask, ki jih zagotovi družba. V vseh proizvodnih obratih imajo  nameščene zaščitne pregrade, ki preprečujejo fizični stik, kjer je to le možno. Prostore redno razkužujejo, sestanki potekajo preko spleta oziroma videokonferenc ali z obveznim ustreznim vzdrževanjem fizične razdalje. 

Povzamemo lahko tako da rečemo , da na daljši čas je tista aprilska  »runda« tako imenovanega mehkega opuščanja odpuščene v večjem delu spušča na trdna tla, z nekim oddaljenim upanjem da  bodo ograjo podjetja videli od znotraj bolj poredko ali zelo težko.  Razvojniki, tržniki, podporne službe lahko imajo delo od daleč,  proizvodnja je   vedno bila od blizu ali od tam in tam. Vrnitev prej odpuščenih zaposlenih se ne pojavljajo kot kazalnik, bolj kot obtežilnik. Ali to pomeni  zaton vlečnega konja blagostanja v  »Saleška valey« in vrnitev manufakturnega načina dela, se še en ve. Upam da se en bo stanje slabšalo   z fizičnim odhodom  nekaterih prvoborcev. Dosedanji rdeči raj je že izgubil  največjega napajalnika in krmilnika  za izbrano elito. Dobili so  lekcijo  od »naravnih« zaveznikov Kitajcev,  ki pa poznajo bolj kapitalizem in kapital in investiranje. Nadejamo se lahko da se s tem začelo vse skupaj še bol sesuvati navznoter.

 Vane T.Costa

 

Mogoče vam bo všeč