Nekategorizirano

Jure Žnidarič: Ukradli so mi avto

Veliko truda, denarja, dela in časa je potrebnega, da si kupimo svoj avto. Ponosni smo na svoj dosežek in z veseljem in nasmehom se usedemo vanj. Za avtomobil smo pripravljeni veliko denarja. Za avtomobil smo se pripravljeni odreči tudi nekaterim drugim dobrinam, samo da se pokažemo in dokažemo, ker avto je statusni simbol. Potem, ko imamo avto kupljen, registriran in zavarovan, ga postavimo na cesto. Veselo se vozimo z njim na okoli in zvečer, preden gremo zadovoljni spat, ga postavimo v garažo, polni veselja, da se bomo lahko zjutraj ponovno popeljali z njim. Zjutraj pa nas čaka neprijetno presenečenje. Garaža je odprta, vrata poškodovana, vsebina garaže pa popolnoma izpraznjena. Našega sanskega avtomobila ni več. Nekdo ga je ukradel. Pograbi nas sveta jeza, žalost in razočaranje. Iz ust nam zleti stavek: »Pa kako ravno meni?«

Nepridipravi so vedno na delu in stopnja kriminala raste, kljub vsem pretegam oblati, da bi ga zatrle. V prvi vrsti lahko malce okrivimo tudi sebe, da so nam naš ljubi, trdo prislužen avtomobil ukradli in se nam rogajo, ker so z njim precej dobro in enostavno zaslužili. Zakaj lahko krivdo v prvi vrsti valimo na sebe? Poglejmo dejstva. Kupili smo avtomobil, ki je stal 25.000 € ali več. Postavili pa smo ga v garažo, ki jo zapirajo vrata vredna vsega skupaj mogoče 500 €. Brez vsake protivlomne zaščite, brez alarmnega sistema, brez sirene, ki bi se sprožila, če bi prišlo do nepooblaščenega odpiranja. Torej smo nekomu 25.000 € nastavili na mizo, da jih vzame. Veliko je ljudi, ki nimajo garaže in se sedaj sprašuje ali celo jezi na mene kako naj dam avto v garažo, če pa nimam možnosti niti, da bi garažo najel, kaj šele, da bi imel svojo. Res je. Veliko premalo garaž je, da bi lahko vsi svoje jeklene konjičke postavili v garažo. Strinjati pa se morate z menoj, da je veliko drugih rešitev, ki močno otežujejo krajo vozila. Na trgu je veliko različnih rešitev za varovanje vozila pred krajo. Če imamo 25.000 €, da kupimo avto, bi morali imeti še 1.000 €, da ga ustrezneje zavarujemo pred krajo. Če denarja za to nimamo, kupimo avto za 24.000 € in nam 1.000 € ostane za dodatno zaščito pred krajo. Vgradnja alarmnega sistema z blokado motorja stane okoli 300 €. Danes obstajajo rešitve, kjer si lahko v vozilo namestite GPS sledilnik, ki ponuja možnost izklop vozila na daljavo, preko mobilne aplikacije. Ko to aplikacijo vklopite, dobite alarmno sporočilo, da se je vozilo nedovoljeno premaknilo in lahko takoj ukrepate. Potem so tukaj še mehanske ovire. Drogovi za zaklepanje volana, skrita stikala za izklop elektrike v vozilu, da ga ni mogoče zagnati in še veliko drugih rešitev, ki se jih lahko poslužite.

Obstaja tudi možnost, da za varovanje vašega vozila najamete varnostno službo, ki bo 24 ur na dan bdela nad premiki vašega vozila in organizirala »reševalno« akcijo v primeru nedovoljenih premikov s parkirišča, sprožitvi alarma in klica v sili. Stvar sicer ni popolnoma brezplačna, je pa glede na vse stroške, ki nastanejo ob morebitni kraji, precej poceni, če ne že skoraj zastonj. Letni strošek varovanja vašega vozila s pomočjo varnostne službe stane okoli 240,00 € na leto z DDV. Varnostna služba vgradi v vaše vozilo GPS sledilnik z avtonomnim napajanjem in omogoči funkcijo izklopa na daljavo. Pri tem vozilo ne izgubi garancije s strani proizvajalca, ker montažo sistema opravijo pooblaščeni monterji. Vi pa na svoj telefon dobite aplikacijo, s katero lahko vključite parkirno funkcijo in tako vi kot varnostna služba dobijo alarm, če se vozilo premakne s parkirnega prostora. GPS naprava je dobro pririta in na oko ni vidna, zato je verjetnost, da bi tatovi odkrili napravo v zelo kratkem času, zelo majhna.

Osebno menim, da je smiselno in pametno uporabiti kar največ zaščitnih sredstev, vendar smo ljudje zelo malomarni kar se tega tiče in od veselja pozabimo na dodatne varnosten ukrepe, ki bi lahko preprečili krajo ali jo vsaj znatno otežili. Moramo se zavedati, da se lahko takšen prizor, da zjutraj ne najde vozila, zgodi prav vsakemu izmed nas. Ukrepajmo preden bo prepozno in bo razočaranje pokvarilo vse naše veselje. Če želite kaj več izvedeti o tem, kako zaščititi svoje vozilo pred krajo, pa me pokličite in z veseljem vam bom svetoval kako in kaj. Bodite varni in pazite nase.

Jure Žnidarič

Mogoče vam bo všeč