Nekategorizirano

Junaška podgana, okrašena z zlato medaljo za hrabrost

Afriška velikanska vrečasta podgana Magawa je za svoj prispevek k iskanju min v Kambodži prejela prestižno zlato medaljo. Magawa je odkrial 39 min in 28 kosov drugih neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Britansko veterinarsko humanitarno združenje PDSA ji je podelilo zlato medaljo za “njeno požrtvovalnost pri reševanju življenj in odstranjevanju smrtonosnih min v Kambodži”, poroča BBC.

Besede “Za pogum ali predanost dolžnosti” so vgravirane v zlato medaljo. Med 30 živalmi, ki so prejele medaljo, je Magawa prva podgana. Sedemletnega glodalca je izurila belgijska humanitarna organizacija “Apopo” s sedežem v Tanzaniji. Organizacija že od devetdesetih let prejšnjega stoletja trenira velikanske afriške vrečaste podgane, znane kot “herojske podgane”, za odkrivanje min in tuberkuloze pri ljudeh.

“Ta zlata medalja je velika čast za nas, pa tudi za prebivalce Kambodže in za vse ljudi po svetu, ki se soočajo z nevarnostmi min “- je dejal izvršni direktor “Apope” Christoph Cox.

Magawa, ki je bila vzgojena v Tanzaniji, tehta približno 1,2 kilograma in je dolga 70 centimetrov. Čeprav je Magawa večja in težja od drugih vrst podgan, je Magawa še vedno majhna in dovolj lahka, da ne aktivira min, če jih prečka. Podgane so usposobljene za uporabo njihovega izjemnega vonja za odkrivanje kemičnih spojin v eksplozivih in ignoriranje kovine v tleh, kar pogosto upočasni ekipe za razminiranje ljudi.

Ko najdejo eksplozivno napravo, začnejo podgane praskati površino, da opozorijo svoje človeške kolege.

Magawa lahko v samo 20 minutah poišče igrišče velikosti teniškega igrišča, kar človeku z detektorjem kovin vzame od enega do štirih dni.

Mimogrede, ocenjujejo, da je v Kambodži do šest milijonov min.

Mogoče vam bo všeč