Nekategorizirano

Jožef Horvat: Slovenija naj sledi drugim državam EU in izžene ruske diplomate

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je danes napovedal sklic seje odbora zaradi usklajene diplomatske akcije članic EU z izgonom ruskih diplomatov, ki se mu Slovenija ni pridružila. Sporočil je stališče NSi, da bi Slovenija morala ruske diplomate izgnati. Vodja poslanske skupine NSi pa je poudaril tudi, da vlada sama ne sme sprejemati nikakršne odločitve.

Zaradi ruske vpletenosti v napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji je usklajeno diplomatsko akcijo sprožilo 16 članic EU in še štiri članice Nata – ZDA, Kanada, Norveška in Albanija. Na ta način so se na dejanje Rusije zelo ostro odzvale, z izgonom ruskih diplomatov.

Jožef Horvat je prepričan, da bi morali razpravo o tem opraviti tudi v Sloveniji. »Slovenija ta trenutek nima vlade s polnimi pooblastili. Imamo pa zakon o zunanjih zadevah, ki pravi, da zunanjo politiko usmerja državni zbor. V tem primeru bi bilo prav, da bi vlada prišla vprašati državni zbor, kaj naj naredi. Naj ruske diplomate izžene ali ne,« je povedal in dodal: »Vlada v odstopu ne sme sama sprejemati prav nobene odločitve, ampak mora o tem odločati državni zbor. Moja vloga kot predsednika odbora za zunanje zadeva pa je, da odbor skličem in poslancem dovolim o tej tematiki soočiti argumente.«

V imenu NSi je Horvat izrazil stališče: v kolikor hoče Slovenija biti ena izmed jedrnih držav Evrope, potem naj tudi ravna kot jedrne države EU. »To pomeni, da bi po našem mnenju Slovenija morala razmisliti ali naj ruske diplomate izžene ali ne. Mi smo prepričani, da bi morala Slovenija izgnati ruske diplomate,« je pojasnil vodja poslanske skupine NSi.

Mogoče vam bo všeč