Nekategorizirano

Jože Biščak, urednik Demokracije: Odprto pismo generalnemu sekretarju Evropske zveze novinarjev (EFJ) Ricardu Gutiérrezu

Bilo  je več kot pričakovano. Vmešavanje v  slovenske notranje zadeve namreč. Tako je vedno pred parlamentarnimi volitvami, ko levičarji in njih mediji ter levičarsko cehovsko Društvo novinarjev, skušajo še z zadnjimi izrednimi “poleni,” ki po navadi pridejo od zunaj, onemogočiti oblikovanje desnosredinske vlade, ki bi jo vodil prvak SDS  Janez Janša. “V Evropski zvezi novinarjev (EFJ) so izrazili zaskrbljenost nad grožnjami in napadi, ki jih po njihovih navedbah doživljajo nekateri slovenski novinarji, ko npr. poročajo o madžarskem financiranju medijev, ki so blizu SDS-u.” Seveda gre za  medije, ki so doslej “služili” levičarski vladi Marjana Šarca.

Seveda je “impulz” za evropsko posredovanje prišel iz vodstva levičarskega novinarskega društva, podobno kot je pred časom KPK “za pomoč” zaprosil GRECO, podobno kot so za “veliki pok iz Finske” poskrbeli Karbe, Zgage, Šurci in Kosi..”Iz izkušenj vemo, da lahko grožnje s smrtjo vodijo v nasilje in ogrozijo novinarje,” opozarja generalni sekretar EFJ-ja Ricardo Gutierrez. Vsakega novinarja, ki se čuti ogroženega, spodbuja, naj napade prijavi, saj “strah in nasilje ne bi smela biti del vsakdanjega življenja novinarjev”.

Na Gutierrezovo pisanje se je odzval odgovorni urednik Demokracije in predsednik Društva domoljubnih novinarjev. Njegovo pismo objavljamo v celoti.

Cenim vašo skrb za novinarstvo v Sloveniji. Prav je tako. Toda žal je iz zapisanega o Sloveniji na vaši spletni strani razvidno, da ste zelo enostransko obveščeni. Zato si bom drznil vzeti vaš čas in vam razmere na kratko pojasniti še z druge plati.

Sem glavni in odgovorni urednik revije Demokracija. Revija je konzervativno usmerjena in je ena redkih te vrednostne opredelitve v Sloveniji. Lahko bi rekli, da je 95 odstotkov medijev v Sloveniji progresivno usmerjenih, je naklonjeno levi ideologiji. In to mi zelo občutimo.

Zaradi različnih pogledov na svet na reviji Demokracija nismo deležni le groženj neznancev z ulice, diskreditacij in ovadb. Naj vam povem, da je eno izmed ovadb zoper revijo in mene osebno podalo prav Društvo novinarjev Slovenije (DNS), organizacija, o kateri govorite. Zakaj? Zaradi domnevno sporne naslovnice, ki je govorila o migracijah in nevšečnostih, ki jih s seboj prinašajo ilegalni migranti. Zaradi tega sem bil zaslišan na policijski postaji. Vprašam vas, ali je zločin, če imamo drugačen pogled na migracije? Ali je zločin, če opozarjamo na nevarnosti? In vprašam vas, ali je delo novinarskega društva, da ovaja? Nekoč, ko smo bili še v Jugoslaviji, smo imelo tajno politično policijo z imenom Udba, ki je preganjala (in morila) drugače misleče. Nekako se mi zdi, da zdaj to umazano delo opravlja DNS. Malo se pozanimajte, koliko »uglednih« novinarjev DNS je sodelovalo z Udbo in koliko od teh novinarjev je še aktivnih. In koliko njih je dobilo novinarske nagrade.

Na reviji Demokracija nismo deležni samo odkritih groženj neznancev, ampak tudi vlade. Ali vas je mogoče DNS obvestila, da je jeseni 2018 tedanji predsednik vlade Marjan Šarec (danes je v odstopu) vodstvom podjetij v državni lasti »priporočil«, naj ne oglašujejo v Demokraciji. To ni bil samo neposreden napad na svobodo govora in izražanja, to je bila neposredna grožnja z zlorabo oblasti. In kaj je takrat naredilo DNS? Ploskalo je premierju! To je bilo eno najbolj sramotnih dejanj v zgodovini slovenskega novinarstva in najbolj groba zloraba oblasti v namen zastraševanja novinarjev Demokracije. Poziv gospoda Šarca, ki ima najvišjo izvršilno moč v državi, je bil škodljiv in škandalozen, njegova izjava je bila najhujši napad na svobodo izražanja po osamosvojitvi Slovenije in v neposrednem nasprotju z Ustavo. In namesto, da bi DNS obsodilo tovrstne napade na svobodo in demokracijo,  mu DNS ploska. Sklicevali so se na domnevni sovražni govor, ki ga pa ni še nihče dokazal. Najbrž se boste strinjali, da te zaradi domnevno žaljivih besed lahko obsodi le sodišče, ki je neodvisna veja oblasti.

Pred dnevi je predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor imenoval gospoda Janeza Janšo (desnica) za mandatarja za sestavo vlade. Kaj se je zgodilo? Civilna družba je tudi ob pomoči novinarjev, ki so člani DNS, organizirala ulične proteste, na katerih so kričali: »Ubij Janšo, ubij Janšo.«

Ne bom več tratil časa ne Bogu, ne vam. Za konec samo še to. DNS se pritožuje zaradi žaljivk na družbenih omrežjih. Ali veste, kaj vse sem jaz. Naj naštejem: »Klošar, rasist, medijski predpražnik, mentalno zaostalo prase, fašist, latenten gnoj, nestrpnež, janšist, nečlovečnež, kolaborant, islamofob, četnik, ekstremist, ksenofob ….« Prijazno, mar ne? Ampak jaz to vzamem v zakup novinarskega poklica.

Želim, da se drugič malo bolj pozanimate o razmerah v Sloveniji in ne verjamete slepo, kar vam pravijo na DNS. Za DNS ni drugega mnenja, ni drugega pogleda. Vse, kar ni v skladu z njihovo agendo, je za njih tako imenovani sovražni govor. Kar počno, ni dialog. To je monolog, v katerem vidijo samo eno stran medalje. Pri tem trmasto vztrajajo in pozivajo slovensko vlado, naj preganja in ostro kaznuje vse tiste, ki še ne mislijo in ne ravnajo tako, kot ste si zamislili.

Z odličnimi pozdravi,

Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik revije Demokracija

Razkritje: Član DNS nisem od leta 1995. Skupaj z nekaterimi kolegi (Vinko Vasle, Igor Guzelj ter žal pokojna Danilo Slivnik in Vesna R. Marinčič) z največjega slovenskega časopisa Delo smo izstopili iz DNS. Zakaj? Ker smo odkrivali divjo privatizacijo, ki so jo izvajali direktorji, ki so bili postavljeni še v komunizmu. Takratni predsednik DNS je hodil po poslopju Dela in vpil: »Vse vas bomo pozaprli«. Nikakršne podpore nismo bili deležni od DNS in zato smo izstopili. Danes sem predsednik Združenja slovenskih domoljubnih novinarjev.

Mogoče vam bo všeč