Nekategorizirano

Je Stricu vseh stricev in botru vseh botrov Milanu Kučanu uspelo “spohat” levičarsko koalicijo SVI PROTI JANŠE?!

“Ni važno kdo bo, važno je le, da bo naš!” Te misli so se verjetno podile po glavi strica vseh stricev in botra vseh botrov v poosamosvojitveni Sloveniji Milanu Kučanu, ko je tuhtal, kaj storiti, da po predčasnih parlamentarnih volitvah SDS iin Janezu Janši niti slučajno ne bi uspelo prevzeti vodenje vlade. V boj je na “krilih uspeha”  predsedniških volitev poslal Serpentinška alias kamniškega župana Marjana Šarca. Verjetno je kmalu spoznal, da to ne bo zadetek v polno, četudi je Šarec od začetka kampanje  javnost prepričeval, da je on edini pravi novi obraz, ki z rabotami propadle Cerarjeve vlade nima nič skupnega. Seveda je slovenske volilne ovce navduševal z zagotovili, da tako, kot noče imeti opravka s Cerarjem, Židanom, Erjavcem in še kom, noče nič slišati o Janezu Janši in SDS. Šarčev EGO so ustrežljivo bildali vsi slovenski dominantni mediji z nacionalno RTV vred tako, da se je siromak še pred 3. junijem videl vladni palači na Gregorčičevi cesti.

Je pa stric vseh stricev in boter vseh botrov kmalu ugotovil, da gre pri Šarcu za osebo, “ki je znotraj votla, zunaj pa je nič ni, razen Serpentinška!” Sklenil je, da v “vseslovenski boj” vključi že preverjene kadre. Hitro je navdušil šefa “reformiranih komunistov” Dejana Židana, da je v stilu kmetijskega ministra pričel sejati seme strahu pred Orbanizacijo Slovenije, ki nas čaka, če slučajno na volitvah zmaga Janševa SDS. Čez noč so se v Murski Soboti, kjer so na oblasti reformirani komunisti z županom Jevškom na čelu, pojavili grafiti “SVI PROTI JANŠI”. Ta stavek je postal osrednja misel Židanove SD v predvolilnem času. Kjer koli, naj bo pred TV kamerami ali na pasji procesiji je Židan preteče opozarjal na Orbanizacijo Slovenije z morebitno zmago Janše. V to je bil po svoje tudi prisiljen, kajti stric vse stricev in boter vseh botrov je v “dokončni obračun” z Janšo in SDS vključil tudi “podmladek reformiranih komunistov” Mesčevo Levico, ki ji je edini cilj, da v Sloveniji vzpostavi revolucionarno oblast tipa bolivarske republike Venezuele.

Za vsa primer, da pri volilnih ovcah 3. junija ne izvisijo, so Cerar, Erjavec, Bratuškova in še kdo, jeli javno zagotavljati, da niti v snu ne razmišljajo o kakršni koli komunikaciji z Janezom Janšo v primeru njegove zmage na volitvah, kaj šele, da bi stopili v njegovo koalicijsko vlado. 

In stric vseh stricev ter boter vseh botrov je bil zadovoljen. Volilne ankete so sicer kazale, da bo Janševa SDS zmagala, vendar ne bo imela dovolj glasov za sestavo koalicije. Zgodil se je 3. junij, zmagala je SDS Janeza Janše, dobila v parlamentu 25 poslanskih sedežev, sestrska NSi Mateja Tonina pa sedem.  Za oblikovanje desnosredinske vlade bi Janša potreboval vsaj še eno stranko iz šestorčka levih in še bolj levih strank. Vsem je poslal vabilo na pogovor, vendar so vsi v en glas kot papige trobili, da se z Janšo ne bodo pogovarjali. Razumljivo, ko pa je bil izbranec strica vseh stricev in botra vseh botrov Marjan Šarec.

Da bo na čelu levosredinske vlade, je Šarec potreboval Toninovo NSi, ki bi zagotavljala sredinskost. Tonin je na dialog s peterčkom strica vseh stricev pristal, jim ponudil, da najprej preberejo predvolilni program NSI, ki ga je za kakih 300 strani. Izkazalo se je da je za Šarca in peterček strica vseh stricev to prevelik intelektualni zalogaj, zato so od NSi zahtevali, da jim postrežejo s skrajšano verzijo programa, največ na nekaj straneh. V pogajanjih so kar preskakovali posamezna vsebinska poglavja programa NSi, češ z vsem se strinjamo. “Raje se pogovarjajmo o tem, kdo bo prevzel kak resor. Zase vem, da bom predsednik vlade, ti Dejan boš prevzel gospodarski resor, Cerarja pa bomo umestili za predsednika DZ, Erjavec bo na čelu socialnega resorja, Bratuškova financ……” Brez besed je Šarec ostal, ko ga je Tonin pobaral o rokih do kdaj bodo zahteve iz programa NSi realizirane, kar je pomembneje kot pa to, kdo bo na čelu katerega resorja.  “Kakšni roki, važno je, da se to napiše v koalicijski sporazum,” je bil odgovor, zato se jim je Tonin prijazno zahvalil za pogovor in dokončno zaključil zgodbo pogajanj s peterčkom.

Bo pa treba stopit do Mesčeve Levice, mu je prišepnil stric vseh stricev. Le z njihovimi glasovi boš postal to, kar si najbolj želiš, predsednik slovenske vlade. In smo tam, Šarec je postal talec svojega ega in Mesčeve Levice. Vse to, kar je imel zapisano v svojem predvolilnem programu, bo moral požreti, če bo želel podporo Mesčeve Levice. In vse kaže, da je pristal in da se mu bo uresničila želja vseh želja, da bo prihodnji teden Državni zbor o njem odločal kot o mandatarju. Mimogrede bodo z mesta predsednika DZ zrušili Mateja Tonina NSi, za novega inštalirali šefa reformiranih komunistov Dejana Židana. 

Zdaj je že jasno, da bomo dobili vladno koalicijo levičarskega petorčka, ki ji bo po volji strica vseh stricev in botra vseh botrov Milana Kučana “štango držala”  poslanska skupina Mesčeve Levice. Seveda se o ceni za podporo še niso pogovarjali. Vendar bo treba Mescu zapitek hitro plačati za podporo koaliciji “SVI PROTI JANŠE”! Rok trajanja? Ni važno, le da zdržijo šest mesecev, potem pa s poslanskimi nadomestili na zavod za zaposlovanje, večina pa tudi v smetišče politične zgodovine!

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč