Nekategorizirano

Je Slovenija s pranjem iranske milijarde evrov financirala islamski terorizem?

Kako je mogoče, da se v osrčju Evropske unije, v eni od držav članic zgodi, da iranski režim pod embargom preko svojih bank in slovenske banke opere eno milijardo evrov, domnevno z namenom razvijanja iranskega jedrskega programa in podpore terorizma? To je bilo eno od ključnih vprašanj na zasedanju odbora TERR Evropskega parlamenta. Evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je polnopravni član TERR, je opozoril, da dejavnosti Evropske unije na področju boja proti terorizmu niso ustrezne in učinkovite, kakor je sicer v uvodnem nastopu zatrdil tudi predstavnik Evropske komisije. Po mnenju dr. Zvera posebej izstopata nekoherentno odzivanje Evropske unije in držav članic na teroristične grožnje in preslabo sodelovanje med nacionalnimi varnostnimi agencijami. Znan je ameriški model integracije dejavnosti obveščevalnih služb, zato so Američani na tem področju veliko bolj učinkoviti od nas. V prihodnje bo tudi Evropska unija morala storiti pomembne konkretne korake na področju izmenjave varnostnih podatkov.

V razpravi so člani odbora TERR načeli tudi vprašanja o financiranju terorizma. Predstavniki Evropske komisije so poudarjali, da se osredotočajo na tri vrste dejavnosti na tem področju: na preprečevanje, na preiskave in na odziv. Po mnenju Milana Zvera so bili vsi odgovorni pri vseh treh izpostavljenih vidikih boja proti financiranju terorizma popolnoma neučinkoviti oziroma neuspešni in pri tem navedel ozadja afere IranNLBgate.  Policije bi morale po mnenju dr. Zvera nemudoma ugotoviti, kje je ta denar in za kaj se uporablja. Po njegovem mnenju je presenetljivo, da se v osrčju Evropske unije, v eni od držav članic zgodi, da iranski režim pod embargom preko svojih bank in slovenske banke opere eno milijardo evrov, domnevno z namenom razvijanja iranskega jedrskega programa in podpore terorizma. Mnogo tega denarja je bilo plasiranega tudi na destinacije v Evropski uniji, v Nemčijo menda za okoli 80 milijonov evrov. Milan Zver je še predlagal, da se z odborom Panama, ki bo prav tako obravnaval #NLBIrangate, v prihodnje skliče skupna seja.

Predstavniki EU komisije so članom odbora TERR obljubili dodatno zakonodajo na področju financiranja terorizma, s čimer bi bil boj proti temu še  bolj učinkovit. Največji problem pa je po mnenju Evropske komisije neučinkovitost že sprejetih direktiv, ki pa še niso implementirane.

V Fokusu

Mogoče vam bo všeč