Nekategorizirano

Je Matej Tonin ustavil vpletanje globoke države v pravila igre parlamentarnega monopolija?

Monopoli je ena najbolj znanih družabnih iger na deski, v kateri največ do šest igralcev prevzema vlogo posestnikov in med premikanjem po označenih poljih kupujejo ali prodajajo ta polja, investirajo vanje v gradnjo hiš, hotelov ali drugih objektov. Cilj igre je s premišljenim investiranjem prevzeti večino polj in prisiliti ostale igralce v bankrot. In če si zmagal, si vsaj za kak trenutek živel v iluziji, da si kot zmagovalec postal multimilijonar ali nepremičninski mogotec,ki je ostale “pognal” na beraško palico, v bankrot! 

Slovenci smo že več kot 27 let priča Monopolija, ki se ga z nami in na naš račun gre “globoka” država, ki ustreza samo njej in njenemu omrežju. Globoka država ima monopol nad monopolijem v zdravstvu, v saniranju milijardnih lukenj v državnih bankah, pri prodaji najboljših državnih naložb… pred leti je v njenem imenu  njen stric med strici in boter med botri Milan Kučan opravičeval, da gre “za slovensko družinsko srebrnino!” V slovenski privatizacijski monopoli so se želeli vključiti tuji investitorji, kar Milanu ni bilo po godu, zato je “družinsko srebrnino” namenil Šrotu, Bavčarju, Kordežu, Zidarjem, Černigojem, Tovšakom in še komu. Mimogrede, kdo je zdaj lastnik Pivovarne Laško, kdo lastnik Radenske, kdo lastnik Fructala, kdo lastnik Mercatorja…..

Ampak, monopoliju globoke države ni in ni videti konca. Zadnjo igro, upajmo da zadnjo, so začeli pred letošnjimi državnozborskimi volitvami. Igra s Cerarjem se jim je sfižila, zato so v trenutku z odstopom Cerarjeve vlade, pometli z igralno površino in vztrajali pri vnovični delitvi. S premišljenim investiranjem v nove obraze, pa tudi tiste, ki se jim pretekla štiriletna igra ni povsem posrečila, seveda tudi v medije, so skušali prevzeti večino polj in ostale prisiliti v predajo. Pirova zmaga, bi lahko rekli, kajti globoki državi se naklep 3. junija ni povsem posrečil. Zmagala je SDS in pokrila 25 od 90 polj parlamentarnega monopolija, NSi pa 7. Levičarski šestorček globoke države pa jih je sicer skupaj osvojil 52, vendar med sabo tako različni za skupno prevzemanja polj, da bi bi v predajo in “politični” bankrot prisilili SDS in NSi. Serpentinškov Marjan Šarec pač ni avtoriteta, četudi medijsko nabildan do te mere, da se bo vsak trenutek razpočil od napuha in samovšečnosti, zato je v igro vnovič posegla globoka država. 

Podpisan je bil protokol levičarskega šestorčka LMŠ, SD, SMC, SAB, Desus in Levice, ki sicer naj ne bi bila del oblastne koalicije, temveč bi kot opozicijska stranka podpirala kršenje pravil igre parlamentarnega monopolija. Intenzivno so se že pričele deliti karte za novo igro, mimogrede so dali vedeti Mateju Toninu, da se naj čim prej »spakira« z mesta predsednika Parlamenta, kajti prihaja naš čas, se je šopiril Marjan Šarec. Globoka država in z njo stric vseh stricev Milan Kučan so si zadovoljno meli roke: »Slovenija bo še štiri leta igrala monopoli po naših pravilih, v tem času pa bomo osvojili in odtujili še to, kar je še ostalo od naših dosedanjih plenjenj, Šarec pa bo vse lepo pokril z ustreznimi predpisi!«

Toninona »klofuta« levičarskemu šesterčku

Matej Tonin je danes sicer sporočil, da je že napisal odstopno izjavo s položaja predsednika Državnega zbora. Vendar pa ob tem Šarcu in levičarskemu šestorčku, s tem pa tudi omrežju Kučanove globoke države »prisolil klofuto« v pojmovanju in spoštovanju Ustave, zakonov in hišnega reda v Državnem zboru. Njegov odstop lahko  pričakujejo šele, ko bo prisegla Serpentinškova vlada. Tako je tudi obljubil v svojem nagovoru po tem, ko ga je kar 80 poslancev DZ, le Levica je bila proti, izvolilo za predsednika Državnega zbora.

							»Obljubo bom držal. Z mesta predsednika državnega zbora bom odstopil na dan izvolitve nove vlade, zato sem danes že spisal odstopno izjavo, ki je podpisana. Na dan izvolitve vladne ekipe zgolj vpišem datum in jo formalno vložim v sistem. Tako bosta vladna ekipa in novi predsednik Državnega zbora izvoljena na isti dan in na isti seji. Pri meni beseda velja, verjamem, da tudi pri koaliciji,« je povedal Matej Tonin.

Dokler še ostaja predsednik DZ, namerava postoriti še nekaj ključnih stvari. Izpostavil je oblikovanje komisij in odborov ter dogovor o izvolitvi podpredsednikov državnega zbora. “V življenje želim spraviti še nekaj administrativno-tehničnih aktov in sklepov, ki smo jih v teh dveh mesecih pripravili z ekipo državnega zbora in jih uskladili z vodji poslanskih skupin. Opraviti pa želim še nekatere dogovorjene obveznosti na Blejskem strateškem forumu,” je še dodal Tonin.

Poleg tega je potencialnemu mandatarju Marjanu Šarcu dal jasno vedeti, da  je morebitno slikanje glasovnic na tajnih volitvah mandatarja, ki je slednji javno napovedoval, skregano z ustavo, zakoni in »hišnim redom« DZ! IN če do tega vseeno pride, bo s pravnimi sredstvi spodbijal njegovo izvolitev za mandatarja. Spoštovati se mora  inštitut tajnega glasovanja, je opozoril Tonin in liderje levičarskega šestorčka opozoril, da  se na petkovem glasovanju te prakse ne poslužijo.

Poleg tega je Matej Tonin tudi jasno povedal, da ima Levica Luke zaradi svojega dogovora s Šarčevo koalicijo, status koalicijske  in ne opozicijske stranke, zato pričakuje, da ne bo jeziček na tehtnici v komisijah, kjer ima večino opozicija. “Ne more biti jeziček na tehtnici v opozicijski komisiji za nadzor obveščevalnih služb ali za nadzor proračuna, tu gre za ravnotežja moči v državnem zboru,” je bil jasen  Matej Tonin.

Le kaj bo do petka, ko naj bi na seji poslanci Državnega zbora na »tajnem« glasovanju odločali o Marjanu Šarcu kot mandatarju za sestavo nove, ušpičila globoka država, le kaj bo stricu vse stricev in botru vseh botrov padlo na um, da bi  Šarčev šestorček speljal na »drum« njena pravila monopolija?!

Boris cipot

Mogoče vam bo všeč