Nekategorizirano

Je dokončno odklenkalo monopolu Športne loterije?

Iz krogov Športne loterije je neposredno pred glasovanjem v Državnem svetu pricurljala novica o tem da nasprotnikom Zakona o igrah na srečo, ki so sprožili pobudo za glasovanje o odložilnem vetu, ni uspelo zbrati zadostne podpore svetnikov. 

Državni svetniki se bodo zbrali danes ob 16.00 uri, za uspešnost pobude bi za veto moralo glasovati več kot polovica prisotnih od skupaj 39 svetnikov a po naših informacijah pri glasovanju lahko pobudniki računajo na maksimalno 15 ali 16 glasov.  Med podporniki, ki so se podpisali pod pobudo so svetniki ki so blizu SD in Desusu, prvopodpisani  med njimi je Boris Šuštaršič, ki je hkrati predsednik Nadzornega sveta Loterije Slovenije, enega izmed petih lastnikov Športne Loterije.  Svoje podpise sta dala tudi prva sindikalista Lidija Jerkič in Branimir Štrukelj.  Kljub močnemu lobiranju ki je te dni potekalo po vsej Sloveniji, se je v javnosti okrepilo prepričanje, da je sprejeti zakon dobra pot k spremembi obstoječih razmer, v katerih Športna loterija ne zagotavlja niti minimuma denarja za slovenski šport.  

Spomnimo, zakon ukinja monopol Športne loterije in odpira pot na slovenski trg tujim ponudnikom športnih stav pri katerih že sedaj »na črno« stavijo številni slovenski državljani.  V Športni loteriji zakonu ves čas nasprotujejo, kar niti ni nenavadno, saj bi radi obdržali izredno visoke plače, ki jih prejemajo člani vodstva.  In ne samo oni. Posamezni člani nadzornega odbora za primerjavo prejmejo več sejnine kot dobi olimpijska prvakinja Tina Trstenjak mesečne plače. A z novim zakonom bo legalizirano in obdavčeno delo tujih stavnic iz zbranega denarja pa bodo financirali tudi obubožani slovenski šport. Zakon so poslanci potrdili v državnem zboru prejšnji teden, današnje glasovanje je zadnji korak pred njegovo uveljavitvijo.

L.M.

Mogoče vam bo všeč