Nekategorizirano

Javnomnenjska anketa: SDS z najvišjo podporo, strmoglavila pa Šarčevi LMŠ

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za Nova24TV izvedla agencija Parsifal, med opredeljenimi anketiranci SDS beleži najvišjo podporo, LMŠ pa podpora vztrajno pada. Podpora je padla še strankam SD, Levica in SMC. Zrasla je strankama NSi in DeSUS. Kot so še pokazali rezultati raziskave, več kot polovica anketiranih podpira interpelacijo proti ministru Zdravku Počivalšku, kar je posledica številnih tendencioznih medijskih napadov.

V javnomnenjski raziskavi so bili anketiranci uvodoma vprašani, kako verjetno se bodo udeležili naslednjih parlamentarnih volitev.

Naslednjih parlamentarnih volitev se bo zagotovo udeležilo 46,0 odstotkov anketirancev (ocena 5). Nikakor se jih ne bo udeležilo 13,8 odstotka anketirancev.

Medijski napadi in protesti niso zamajali SDS, LMŠ pada
Če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, bi izmed 509 opredeljenih anketirancev največ obkrožilo Slovensko demokratsko stranko in sicer 30,6 odstotka. Sledita LMŠ, ki bi jo volilo 17,9 odstotka opredeljenih in Socialni demokrati, ki jih podpira 12,8 odstotka opredeljenih.

Podpora SDS v primerjavi s prejšnjimi merjenji ostaja stabilna in je rahlo zrasla v primerjavi s prejšnjim merjenjem, iz 29,1 odstotka na 30,6 odstotka med opredeljenimi. Tako je še vedno pred LMŠ, ki ji podpora v zadnjih tednih in mesecih vztrajno pada. Podpora je padla še strankam LMŠ, SD, Levica in SMC. Zrasla je strankama NSi in DeSUS.

Medijski napadi na Počivalška se poznajo pri podpori interpelaciji
Interpelacijo proti ministru Zdravku Počivalšku podpira 56,5 odstotka anketirancev, ne podpira je 32,0 odstotka anketiranih, kar je posledica številnih tendencioznih medijskih napadov, kjer se minister ni imel niti možnosti braniti. Počivalšek se sicer veseli interpelacije, saj bo razjasnjena nabava zaščitne in medicinske opreme.

 

V raziskavo je bilo zajetih 776 anketirancev
Telefonsko javnomnenjsko raziskavo je za Nova24TV med 6. majem in 8. majem izvedla agencija Parsifal SC. V raziskavo je bilo zajetih 776 anketirancev, od tega 50,3 % žensk. Povprečna starost znaša 51,3 let, standardni odklon pa je 15,9 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (42,0 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (39,0 %) in najmanj je najmlajše starostne skupine (19,0 %).Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,1 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (28,0 %), 22,5 % anketirancev ima poklicno šolo in 15,4 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (53,1 %), sledi mesto (30,1 %) in manjši kraj (16,8 %).mNajveč anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (25,5 %), sledita Podravska (15,4 %) in Savinjska (12,7 %) regija.

Vir: Rok Krajnc/Nova24tv

Mogoče vam bo všeč