Nekategorizirano

JANEZ POKLUKAR JE POSTAL NOVI ZDRAVSTVENI MINISTER

Poslanci so na izredni seji odločali o tem, ali bo Janez Poklukar postal novi zdravstveni minister. Poslanci so Poklukarja potrdili z 50. glasovi.

JANEZ POKLUKAR NOVI ZDRAVSTVENI MINISTER

V državnem zboru odločajo o imenovanju novega ministra za zdravje, predsednik vlade je za to mesto predlagal dozdajšnjega direktorja ljubljanskega kliničnega centra Janeza Poklukarja. Poleg koalicijskih poslancev so zanj glasovali tudi poslanci SNS, DeSUS-a, v SAB-u pa imenovanju niso nasprotovali.

V predstavitvah stališč so v SDS-u, SMC-ju in NSi-ju poudarili njegovo poznavanje zdravstvenega sistema in izkušnje s kriznim vodenjem. Med nalogami, ki ga čakajo na čelu ministrstva, so med drugim našteli obvladovanje epidemije in krajšanje čakalnih dob. V predstavitvi poslanskega stališča SDS-a je poslanka Anja Bah Žibert povzela tudi nekaj ocen različnih organizacij s področja zdravstva o Poklukarjevem dobrem poznavanjem sistema. “Ne gre le za besede, gre za dejanja, izkazana v uspešnih zgodbah,” je ob tem poudarila poslanka in med drugim navedla uspešno končano sanacijo jeseniške bolnišnice v času Poklukarjevega mandata.

Med izzivi, ki ga čakajo na čelu zdravstvenega resorja, je Bah Žibertova med drugim izpostavila reševanje nakopičenih številnih sistemskih težav in infrastrukturnih zaostankov ter spopadanje s čakalnimi vrstami ob kadrovski podhranjenosti ministrstva za zdravje, ki ima “vse prej kot optimalno zasedbo”.

Mogoče vam bo všeč