LokalnoSlovenijaŠportVečzanimivo

Rogla v naslednjih dneh svetovno središče deskanja na snegu !!

Svetovno prvenstvo deskarjev na snegu  na Rogli v slalomu in veleslalomu.

Slovenija bo po že uspešno zaključenem  svetovnem prvenstvu v poletih v Planici in svetovnem prvenstvu v biatlonu na Pokljuki, na Rogli prihodnji teden sprejela in gostila še tretje veliko zimsko tekmovanje, tokrat deskarje na snegu. 

Foto: Vane T. Costa(lanskoletni svetovni pokal v deskanju na snegu)

Takoj, ko je bilo jasno, da  svetovno prvenstvo ne bo na Kitajskem, ki so ga zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali, so to enkratno, sicer zelo zahtevno in v časovnem škripcu,  v slabem mesecu za izpeljati, priložnost zagrabili že  preizkušeni organizatorji tekem svetovnega pokala na Rogli, ki skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) in Uniturjem obljubljajo potrditev dolgo časa znanega dejstva, da Slovenija spada med najboljše organizatorje tekem v zimskih športih. Glede na okoliščine epidemije  prav tako zato, ker je to v kratkem času že tretje tovrstno tekmovanje. Kot zatrjujejo, so na prvenstvo pripravljeni, čeprav se ne bi branili še nekaj dodatnega časa za uspešno organizacijo. Pa kljub temu, kot pravijo, bodo brez dvoma uspešni.  Tukaj(na Rogli)  se tekme  svetovnega pokala  organizirajo že od leta 2013, kar pomeni, da je neka kilometrina in zanesljivost, ki ni ne zanemarljiva glede na   čas in okoliščine. 

Sedanja generacija uspešnih prvokategornikov si je zaslužila Svetovno prvenstvo doma !!


Zmožnost  zanesljivo odlične organizacije je bil tudi ključ, da  je prvenstvo sploh  bilo dodeljeno prav Sloveniji  in Rogli,  meni Uroš Zupan,  direktor SZS  ter,  da je bilo za to nujno potrebno zelo hitro zapreti  tudi  finančno  konstrukcijo. Odločilno za organizacijo je, da se poleg FIS-a, ki je prispeval  eno tretjino sredstev od 300 tisoč  evrov potrebnega denarja,   treba zahvaliti že tradicionalnim partnerjem, SZS  in  na koncu koncev lokalnih pokroviteljev kot so  Zreška občina, Slovenske Konjice ter LTO-lokalne turistične organizacije kot tudi  destinaciji Rogla –Pohorje. Kar je pomembno,  da se tudi oni vidijo in istovetijo  s tem uspehom obenem se prepoznajo v zgodbi, ki tudi kasneje daje rezultate v nekih drugačnih dimenzijah in okoliščinah. 

Žal, del ambienta in dogajanja  bo prikrajšan  za publiko iz trenutno znanih in  ne ravno rešljivih okoliščin z čarobno palico, ki  daje dušo in pečat, mnogokrat tudi nepričakovan rezultat in dosežek, ki odmeva kot senzacija.  Kljub temu smo pripravljeni prisluhniti slovenski himni, če bo »potrebno« tudi večkrat.  

Koliko mi je znano, bodo tekmovalci nameščeni v Zrečah(kjer se že nahajajo nekateri),  drugi ki bodo prihajali  kasneje bodo na Rogli v tako imenovanih mehurčkih,  kjer bo prav tako  poskrbljeno za nadzor. Ti bodo zelo verjetno podvrženi nadzoru,  po vnaprej znanem protokolu, da si ne bodo  po nepotrebnem sproducirali  kakšno nevšečnost.

Slovenska ekipa za paralelni slalom je že znana. Nastopili bodo Žan Košir, Rok Marguč, Tim Mastnak, Črt Ikovic in Sara Goltes, za paralelni veleslalom pa se bosta za četrto mesto v kvalifikacijah pomerila Črt  Ikovic in Jernej Glavan.

Foto: Vane T. Costa(lanskoletni svetovni pokal v deskanju na snegu)

Na  Rogli  je deskarjem  v preteklosti že odlično  uspevalo, prav  zato se lahko nadejajo in nadejamo  podobnih, odličnih rezultatov, ki se jim na velikih tekmovanjih redkokdaj  izmuznejo. Le morebitnega pritiska se morajo znebiti. Kot pravijo,  se v ekipi  čuti »vonj« po zmagi.

Paralelni veleslalom bo na Rogli na sporedu v ponedeljek, 1. marca, dan pozneje (2. marca) pa še paralelni slalom. Oba dneva bodo kvalifikacije dopoldne, v ponedeljek ob 10:00 uri v torek ob 10:30 ter finalne tekme v ponedeljek ob 14:00  in v torek ob 14:45 uri

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno