Nekategorizirano

Janez Janša za BBC News World: Slovenija je varna država in storili bomo vse, da bodo pri nas tudi počitnce popolnoma varne

Premier Janez Janša je bil gost informativne oddaje BBC NEWS WORLD, kjer je spregovoril o načrtih vlade za oživitev turistične panoge in o vprašanjih, vezanih na področje turizma po preklicu epidemije koronavirusa, kar je Slovenija naredila prva v Evropi.
Kot je poudaril premier, turizem predstavlja 10 odstotkov slovenskega BDP, zato je zelo pomemben za naše gospodarstvo. “Pri nas okužb s koronavirusom skorajda ne zaznavamo več, zato lahko turistično sezono odpremo že 1. junija,” je ob tem dodal Janez Janša in nadaljeval: “Trudimo se, da bi bili naši turistični objekti varni. Nacionalni inštitut za javno zdravje je razvil tako imenovane ‘korona standarde’. Vsi, ki bodo prišli v naše hotele ali druge turistične objekte, bodo obravnavani v skladu z njimi. Naredili bomo vse, da bodo počitnice v Sloveniji popolnoma varne.”

Na vprašanje novinarke, na kakšen način bomo zagotovili varnost turistov in ali je karantena del teh ukrepov, je premier dejal, da je najpomembnejši način, da zagotovimo varnost, ta, da se znebimo virusa. “V zadnjih 14 dneh smo zabeležili le enega ali nič novih primerov, ki jih lahko tako v celoti izoliramo. Epidemija je v Sloveniji pod popolnim nadzorom,” je poudaril Janez Janša. O tem, kakšne varnostne ukrepe bodo morali upoštevati turisti, ki bodo obiskali Slovenijo, pa je predsednik vlade dejal, da obstajajo različni ukrepi, ki so del t. i. “nove normalnosti”: higienski ukrepi, še vedno imamo omejitve glede delovanja nočnih klubov, “a skoraj 90 odstotkov turističnih dejavnosti, ki so na voljo v običajnih časih, bo na voljo tudi v tej »novi normalnosti«.”

Predsednik vlade Janez Janša je ob tem še dodal, da z evropskimi partnerji že razpravljajo o odpravi omejitev na notranjih mejah v sredini junija. “Nekatere države bodo to storile že prej, tudi mi bi lahko. Slovenija pozorno spremlja epidemiološko situacijo v sosednjih državah. Skoraj smo že odpravili vse omejitve s Hrvaško, ki prav tako skorajda ne beleži več okužb. Blizu dogovora smo z Madžarsko in Avstrijo. Nekaj ​​težav je s sosednjo Italijo, a tudi tu je v najbližji regiji Furlaniji Julijski krajini situacija zelo dobra. Mislim, da bo naša regija prva odprla meje, kar bo pripomoglo k rešitvi čim večjega dela turistične sezone,” je izpostavil Janez Janša in pogovor zaključil s povabilom turistom v Slovenijo, ker “smo varna država”.

Voditeljica pa je k temu dodala, da je Slovenija tudi zelo lepa država.

VIDEO:

Vir: gov.si

Mogoče vam bo všeč