Nekategorizirano

Janez janša: Z najmilejšimi ukrepi moramo doseči največji učinek

“Smo sredi drugega vala koronavirusa in ukrepi, ki jih sprejmemo, so namenjeni zajezitvi tega vala in preprečitvi morebitnih hujših posledic v primeru tretjega vala v času hladnega obdobja,” je uvodoma dejal predsednik vlade Janez Janša

prerdsednik vlade je poudaril, da smo se tako Evropa kot Slovenija iz epidemije spomladi naučili veliko stvari. “COVID-19 ni več neznanka kot spomladi, kar skupaj z dejstvom, da v tem času razpolagamo s solidnimi zalogami zaščitne opreme in da tudi širša okolica funkcionira drugače in bolje kot spomladi, omogoča, da sprejemamo bolj natančne ukrepe in jih tudi bolj natančno načrtujemo,” je poudaril predsednik vlade.

Janša je dejal tudi, da je ključno izhodišče pri načrtovanju ukrepov zasledovanje cilja, da z najmilejšimi ukrepi dosežemo največji učinek, zato vlada najprej sprejema ukrepe, ki čim manj zaustavljajo javno življenje in  čim manj povzročajo gospodarsko škodo. “Upamo, da bomo z milejšimi ukrepi dosegli učinke, kakršne smo spomladi dosegali z ostrejšimi omejevalnimi ukrepi,” je dejal premier.

Nadalje je navedel, da so v načrtu ukrepov predvidene tri faze. “Zelena faza ni posebej razdelana in je faza, za katero se bojimo, da jo bomo čutili ali živeli še dolgo, tudi če bo na razpolago učinkovito cepivo, saj ni mogoče pričakovati, da bo to dejstvo virus popolnoma izbrisalo in pričakuje se, da bo virus še nekaj časa krožil v populaciji,” je povedal premier Janša.

“Število postelje je opredelitev kapacitet vzdržnosti nekega sistema,” je povedal premier in dodal, da je ta parameter različen od države do države, zato ukrepov v tem pogledu med državami ni mogoče primerjati. “Še en parameter so kapacitete zdravstvenih sistemov bolnikov na umetnih pljučih,” je dejal predsednik vlade, pri čemer je dejal, da je test samega sistema prav število postelje. Predsednik vlade Janez Janša je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija od spomladi podvojila kapacitete za obravnavo COVID bolnikov, ob tem pa dodal, da so se kapacitete povečale z reorganizacijo v zdravstvu in bolj organiziranim pristopom ter vsem, kar je naredil celoten zdravstveni sistem za to, da smo bolje pripravljeni na drugi val epidemije.

Nahajamo se v oranžni fazi
Kot je povedal predsednik vlade, se Slovenija v tem trenutku nahaja v oranžni fazi in je ukrepe iz prvega paketa teh ukrepov že izrčpala ter v tem trenutku sprejema ukrepe iz drugega paketa v okviru oranžne fazi. Doslej so bili po besedah predsednika vlade Janeza Janše sprejeti ukrepi, ki obsegajo obvezne uporabe razkuževalnih sredstev v skupnih prostorih, v prihodnje pa bodo sledili ukrepi glede zbiranja ljudi, glede strežbe za mizami v barih, glede prireditev brez zakusk in glede omejitev v zvezi s številom oseb v zaprtih javnih prostorih glede na velikost prostora. “Omejitev obiskov v domovih za ostarele in bolnišnicah se selektivno tudi že uporablja zaradi posamičnih izbruhov v zdravstvenih ustanovah ali domovih za ostarele, trenutno imamo največji izbruh v Črni na Koroškem, kjer bo minister za zdravje v kratkem razglasil izredno situacijo in ta ukrep bo omogočil, da se širše v občini pošlje na pomoč ustrezna sredstva.

“V oranžni fazi imamo še tretji paket, ki je na razpolago, sedem ukrepov iz tega paketa imamo na voljo in  močno upam, da do te situacije ne bomo prišli, a trendi naraščajo, faktor širjenja okužbe je 1,3, kar pomeni, da vsaka nova okužba pridela še eno drugo novo okužbo, kar pomeni, da se okužba širi in da ukrepi, ki so bili sprejeti 19. septembra večinoma niso prijeli, ker če bi, v te trende enostavno ne bi prišli,” je poudaril predsednik vlade. Dejal je tudi, da je tretji paket ukrepov iz oranžne faze zadnje, kar je na razpolago pred rdečo fazo, ki hkrati predstavlja razglasitev epidemije. “Ko bi število okuženih na 100.000 prebivalcev preseglo 140, ko bi bilo polnih več kot 250 postelj s COVID bolniki, in ko bi bilo več kot 50 bolnikov na intenzivni negi, bi enostavno morali razglasiti epidemijo, sprejeti ukrepe, ki smo jih sprejemali spomladi, in tudi ti so razdeljeni v ukrepe od najmilejših do najostrejših,” je povedal predsednik vlade.

 

Mogoče vam bo všeč