Nekategorizirano

Janez Janša na taboru SLS v Krškem: Slovenski narod zmore bistveno več

Danes se je v Krškem na že 22. tradicionalnem taboru Slovenske ljudske stranke (SLS) zbralo več kot 3000 glava množica članov in podpornikov stranke, ki jo vodi Marjan Podobnik. Ker pa SLS in SDS nastopata s skupno kandidatno listo na tokratnih evropskih volitvah, so se tabora udeležili tudi vsi kandidati za Evropski parlament, in sicer nosilec liste dr. Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Franc Bogovič, Franc Kangler, Alenka Forte, Davorin Kopše in Alja Domjan.

Predsednik Marjan Podobnik je v svojem nagovoru zbrane pozval k prevzemu odgovornosti in glasovanju. “Odločamo namreč mi, ne nekdo drug,” je dejal.
Podobnik je spomnil, da na evropskih volitvah odloča samo četrtina volivcev, zato se mu zdi udeležba članov in simpatizerjev SLS na njih še toliko bolj pomembna. “Če želimo podpreti slovenskega kmeta, obrtnika in podjetnika, ter če želimo, da bo slovensko podeželje ostalo živo, potem je treba iti na volitve in podpreti skupno listo SDS in SLS,” je pozval.

Na volitve je po besedah predsednika SLS treba oditi tudi, “če želimo imeti Evropo, ki bo mesto miru, možnosti in prihodnosti tudi za Slovenijo”. “Ni namreč samo po sebi umevno, da bomo živeli v miru,” je dejal.

Glede liste za Evropski parlament, ki jo je stranka oblikovala skupaj s SDS, je Podobnik zbrane pozval, naj ne gledajo “na podrobnosti, ki nas ločujejo, glejte na vsebino, ki nas povezuje”. “Ne smemo namreč pristati na delitve iz preteklosti in sedanjosti,” je dejal in dodal, da so skupaj močnejši.

Tabora se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je zbrane nagovoril in jim uvodoma čestital ob 31. rojstnem dnevu. »Ste najstarejša demokratična politična organizacija v Sloveniji. Natančno pred 31 leti sem se tudi sam skupaj z nekaterimi prijatelji na ustanovnem kongresu Slovenske kmečke zveze v Unionski dvorani v Ljubljani včlanil v to zvezo, ker je bila to prva lastovka slovenske pomladi in demokracije,« se je v nagovoru spominjal Janša in nadaljeval: »Ko smo ustanavljali Slovensko demokratično zvezo, so tudi nekateri ustanovitelji Slovenske kmečke zveze postali člani vodstva te nove zveze. Takrat smo si namreč medsebojno pomagali, to pa je pripeljalo do zavezništva, do koalicije Demos, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila. Brez politične povezave Demosa danes ne bi bilo samostojne Slovenije in ne bi nastopali na evropskih volitvah, saj bi bili še vedno v čakalnici za vstop v EU, tako kot so nekatere druge države.« 

»Pred 31 leti ni bilo vse samoumevno. V zraku je bilo poleg upanja tudi veliko bojazni in strahu. Marsikdo je rekel, da bi prišel zraven, a ne ve, kaj bo. Nihče ni vedel, kaj bo, smo pa vedeli, kaj želimo in nato se je tudi znotraj Demos oblikovalo neko trdno zavezništvo tistih, ki ne samo smo vedeli, kaj hočemo, ampak smo tudi verjeli, da je to možno doseči za časa življenja naše generacije,« je nadalje čase osamosvajanja opisal Janša. Ob tem je  omenil tudi posebno os, ki je takrat obstajala med dvema bratoma, med Jožetom in Ivanom Pučnikom. »Eden je vodil Socialdemokratsko stranko, drugi pa je vodil SLS. To je bila os, ki je držala skupaj Demos tudi v času tavanja na osamosvojitveni cesti. Ta os je omogočila, da so bile znotraj Demosa v času tavanja sprejete tiste prave odločitve, na podlagi katerih smo šli na plebiscit in razglasili samostojno Slovenijo ter jo tudi ubranili,« je povedal predsednik SDS in dodal: »takrat se nismo borili zgolj za boljše plače in pokojnine, borili smo se za to, da slovenski narod končno dobi lastno državo in da bomo gospodar na lastni zemlji.«

Nato je poudaril, da je bilo v zadnjih dneh veliko govora o Majniški deklaraciji. Ko je bila prebrana na Kongresnem trgu pred 30 leti, ko smo povedali, da želimo živeti v suvereni državi slovenskega naroda, je na tem istem zborovanju France Tomšič dejal: »Slovenci želimo imeti v rokah lastno usodo tako, da bomo sami odločali o naši mošnji in naši puški.« Takrat so te besede zvenele utopično, a se je čez nekaj mesecev, to dejansko zgodilo. 
»Ko danes gledamo nazaj na teh 30 ali 31 let, si postavljamo vprašanje, ali danes živimo v državi, ki smo si jo takrat želeli, za katero smo glasovali in ki smo jo branili, ko je bila napadena. Odgovor ni enoznačen. Tisti, ki ste bili rojeni kasneje, imate na to vprašanje svoje dogovore, tisti, ki smo to pot spremljali in skušali nanjo vplivati, imamo tudi svoje odgovore. Marsikaj je bilo postorjeno. Ko pa primerjamo današnje čase s tistimi takrat, pa ne moremo biti zadovoljni, saj živimo daleč pod ravnjo, ki jo je Slovenija sposobna doseči,« je prepričan Janez Janša. Po njegovih besedah so sicer časi danes boljši od tistega, kar je bilo pred osamosvojitvijo, smo pa daleč od tega, kar je Slovenija sposobna. »Slovenci zmoremo bistveno, bistveno več,« je poudaril Janša. 

»Ivan Oman je takrat dejal, da Slovenija lahko postane Švica, pa so se iz tega norčevali takrat in tudi danes. Gospod Oman je na tista norčevanja odgovarjal, seveda lahko postanemo Švica, pod pogojem, da bomo ‘švicali’ za to. Sam pa bi dodal, da lahko postanemo Švica, ko se ne bomo delili na prvo in drugorazredne, in ko  bomo od države, ki jo danes imamo, zahtevali, da bodo izhodiščne mmožnosti za uspeh v življenju približno enake,« je poudaril predsednik SDS in dodal, da to, kdaj in kako boš uspel v življenju, ne sme biti odvisno do tega, ali se rodiš v Ljubljani, ali na podeželju,  ali pa ob meji, kjer so vse dobrine daleč stran. »Državo imamo zato, da čimbolj izenači izhodiščne možnosti vsakega posameznika in da je potem od tebe samega odvisno, koliko se trudiš, umno gospodariš, vlagaš v lasten razvoj, družino in okolico, da potem uspeš v svojem življenju,« je dejal Janez Janša.

Nato je predsednik stranke opozoril, da ko smo Slovenci vstopili v EU, smo prvič v zgodovini slovenskega naroda dobili neko pomoč. »Odkar slovenski narod obstaja, prvič živimo v skupnosti, ki nam nekaj daje. Lahko smo neto prejemniki evropskih sredstev. Prej se je to, kar so naši predniki ustvarjali, odlivalo v druge metropole, nazadnje v Beograd, sedaj je prvič ta tok vsaj deloma obrnjen. Vendar je to samo možnost. Kot je bilo rečeno že prej s strani naših kandidatov, ta možnost ni dovolj izkoriščena. Samo 20 % razpoložljivega denarja v proračunskem obdobju EU sta prejšnja in sedanja vlada uspeli počrpati, milijarde evrov pa ostajajo neizkoriščene. Zato ni cest, ni novih šol, ni vrtcev, ni domov za ostarele, ni novih pločnikov,« je naštel Janez Janša. Dodal je, da imamo trenutno oblast, ki množi administracijo. 
»V štirih letih se je v javnem sektorju, in to tudi tam, kjer jih ne potrebujemo, na novo zaposlilo 12.000 ljudi, a kljub temu nismo sposobni porabiti denarja, ki je na razpolago,« je izpostavil Janez Janša in dodal, da potrebujemo močan pritisk, da se ta sredstva počrpa. »Verjamem, da bodo glasovi tistih, ki jih bomo iz naše skupne liste izvolili v Evropski parlament pomagali, da se ta pritisk v naslednjih dveh letih, ko bo možnost za porabo teh sredstev še obstajala, okrepi tako, da ta denar ne bo ostal v Bruslju in da ne bomo na koncu neto plačniki v evropsko blagajno zaradi naše lastne nesposobnosti,« je poudaril. Po njegovih besedah se tako v nedeljo, 26. maja ne bomo odločali zgolj o prestižnih vprašanjih, katera stranka bo dobila več glasov, ampak o tem, ali bo naš glas v Evropi dovolj močan, da dosežemo to, da Slovenija bolje izkorišča lasne potenciale, da ne bomo capljali daleč za možnostmi, ki jih imamo. 

»Po mandatu vlade 2004 -2008, kjer smo v SDS in SLS skupaj vodili izvršilno oblast, je Slovenija dosegla 91% razvitosti povprečja EU. Potem so prišle leve vlade in smo padli na blizu 80% in zelo počasi sedaj rastemo, a še vedno nismo na ravni iz leta 2008. To pomeni, da je zelo pomembno, kako se upravlja z državo, tako kot je pomembno, kako vi upravljate s svojo kmetijo, podjetjem, družinskim proračunom. Če boste vi gospodarili tako s svojim družinskim proračunom kot to vlada počne s skupnim denarjem ali evropskimi sredstvi, potem boste imeli velike težave, ki jih boste morali reševati sami,« je izpostavil Janez Janša.

Nadaljeval je, da je pred nami nek čas, kjer ne bo šlo zgolj za ekonomijo in evropska sredstva, ampak bo šlo tudi za dušo Evrope. »Evropska civilizacija še nikoli ni bila pred takšnimi izzivi  kot je danes in Slovenija je del te evropske civilizacije. Pred nami je bitka za dušo Evrope. Mi si želimo, da tudi prihodnje generacije v Sloveniji in v Evropi zagovarjajo vrednote, na podlagi katerih sta Evropa in EU nastala.  Slovenci lahko k temu največ prispevamo tako, da se borimo za dušo Slovenije, za takšno Slovenijo, za kakršno smo glasovali na plebiscitu, preden smo razglasili samostojno slovensko državo,« je dejal Janša in dodal, da te cilje lahko dosežemo, če smo združeni in povezani.
»Še posebej to velja za cilje, ki jih moramo imeti Slovenci v Evropi. Ko gre za skupne interese, mora biti naš glas skupen. Ko gre za slovenske interese in slovenski glas v  Evropi, je povezovanje toliko bolj pomembno,« je prepričan Janša, ki je tudi v tem duhu čestital vodstvu SLS, »da smo naredili skupno listo.« »To združevanje ne narekuje samo srce, ampak tudi pamet, ker je vstopni prag za Evropski parlament visok. Tudi zato obžalujemo, da ni zraven na listi še kakšna druga stranka, ker bi tako že lahko slavili zmago,« je prepričan Janez Janša. 

Ker sta pred nami še dva tedna volilne kampanje, je predsednik stranke tudi pozval vse, da se v čim večjem številu udeležijo volitev. »Vsak glas šteje. Imamo izjemno kvalitetno skupno listo, ki predstavlja vse sloje in hotenja v slovenskem volilnem telesu in zato si zasluži našo skupno podporo,« je še dejal Janša in zaključil, da bomo 26. maja skupaj nazdravili boljši Sloveniji, ki bo dobila nazaj svojo dušo in ki bo prispevala k temu, da bo Evropa v prihodnje tisto, kar smo imeli pred sabo, ko smo se pred 15 leti vanjo vključevali.

Vir: sds.si

Mogoče vam bo všeč