Nekategorizirano

Janez Janša na posvetu v DS: Z ustanovitvijo nacionalnega pokojninskega sklada bi vsestranske koristi imele vse generacije

Danes v prostorih Državnega sveta potekal posvet v zvezi s slovenskim demografskim skladom, ki ga je v želji po zagotovitvi boljših pokojnin in dostojne starosti z zakonskim predlogom predlagala Slovenska demokratska stranka. Prav danes je potekala tudi razprava o predlogu zakona, vloženega s strani SDS, v Državnem zboru. Posveta, ki ga je organizirala evropska poslanka Romana Tomc, se je udeležil tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je zbrane tudi nagovoril.

Uvodoma je predsednik SDS dejal, da  današnji posvet poteka v stavbi, kjer je vse obnovljeno, razen dvorane Državnega sveta. »Če to preslikamo na našo državo, smo se tudi v naši državi tako ali drugače lotili ali vsaj skušali lotiti prenove podsistemov države, ponekod uspešno, ponekod neuspešno, največji del tiste populacije, ki so to državo ustvarjali, pa so danes žal v takšnem položaju kot je ta dvorana,« je povedal predsednik stranke in dodal, da je izbor mesta posveta tako simbolno za današnjo razpravo. »Eden od bistvenih razlogov za takšno stanje, ki ga imamo danes, je to, da nekatere stvari, ki so samo po sebi umevne,  niso bile narejene,« je dodal.

Ob tem je izpostavil, da je Slovenija v preteklosti že bila na evropskem povprečju, potem pa je padla. »Slovenija danes ustvarja toliko, da ni potrebe, da nekaj sto tisoč upokojencev v tej državi prejema pokojnino, ki jo bistveno nižja od tega, kar so zaslužili,« je poudaril Janša in dodal, da je eden od razlogov za slabo stanje pokojninskega sistema v tem, da je v njem še vedno polno »navlake« in da se iz  sistema plačuje veliko stvari, ki ne sodijo vanj. »Raznorazni privilegiji, nekateri neupravičeni,  nekateri upravičeni, nekateri, ki sodijo v druge blagajne, povzročajo  manjko in so razlog, da je stanje takšno kot je,« je povedal predsednik SDS.

Poudaril je, da v vsem tem času, odkar imamo svojo državo, Slovenija ni bila sposobna vzpostaviti kapitalskega stebra za napajanje pokojninskega sistema, temveč gre denar za pokojnine iz živega dela oziroma dela zaposlenih. »Slovenija ima še vedno obsežno državno premoženje, ki pa je razbito na različne upravljalce in okrog tega, odkar pomnim, potekajo politične debate, kako to urediti, kako to upravljati, kako to narediti bolj učinkovito. To, kar smo mi predlagali, in o čemer danes govorimo, torej slovenski demografski sklad,  ni nič novega. Številne države po svetu to že imajo. Mnoge države, tudi takšne, ki niso bistveno bolj bogate od Slovenije, iz kapitalskih stebrov dajejo bistveno večje deleže v pokojninske sisteme, ki so večinoma povsod solidarnostni, se pravi, da iz živega dela namenjajo poplačilo za minulo delo, kljub temu pa se velik delež iz večine držav zagotavlja iz premoženja kapitalskih naložb,« je nadaljeval Janša in dodal, da  je zanimivo, da čeprav za tak kapitalski steber tudi pri nas obstaja zakonska podlaga, upravljalci takšnega sklada ne vzpostavijo.

»Bistvena dilema, ki je preprečevala nacionalni pokojninski sklad, so pravzaprav bile razlike v številnih in številčnih vladnih koalicijah v zadnjih mandatih,« je povedal Janez Janša in opozoril, da je do neskladij prihajalo zato, ker ima vsaka stranka v enem od upravljalcev državnega premoženja svoj fevd. »Ko smo razmišljali, kako presekati ta gordijski vozel, se je v tej dilemi, kaj prenesti v nacionalni pokojninski sklad, ponudila enostavna rešitev. Odločili smo se, da se v ta sklad prenese vse premoženje, ki so ga ustvarjali tisti, ki so v glavnem upokojeni in prav je, da bi se tako zagotavljalo vir za pokojnine, še posebej, če govorimo o nekem medgeneracijskem sožitju,« je poudaril predsednik SDS. Ob tem je dodal, da predlog, ki ga ponuja SDS »ne samo, da ne oškoduje nikogar, ampak se tudi razbremeni aktivna generacija. Namreč, če se za pokojnine več izplačuje iz kapitalskega dela, potem je treba manj zagotavljati iz plač. Torej to je win-win situacija, kjer nihče ne izgubi, ampak vsi pridobimo. Samo korak je treba narediti, da se okoli tega poenotimo,« je povedal Janša. 

 »Ko smo zakon o slovenskem demografskem skladu vložili v postopek, smo bili veseli odzivov ostalih strank, saj razen nekih pikrih izjav predsednika Desus, nismo doživeli običajnega nasprotovanja, kot ga doživimo, ko opozicija predlaga nek zakon. A konec prejšnjega tedna je s strani vlade prišel poziv, naj koalicija našega predloga zakona v prvem branju ne podpre,« je povedal predsednik stranke. Pojasnil je, da prvo branje pomeni, da se neka rešitev načeloma podpira in da se kasneje v zakonodajnem postopku dopolnjuje. »Mi smo se bili tudi pripravljeni pogovarjati o naši rešitvi, toda  finančno ministrstvo je konec prejšnjega tedna koaliciji predlagalo drugačno rešitev in zavrnitev zakona, ki je danes v prvem branju na seji Državnega zbora,« je povedal Janša in hkrati opozoril, da finančno ministrstvo oziroma minister Bertoncelj predlaga staro rešitev, ki ne pelje nikamor. »Minister Bertoncelj ob podpori vladnih strank predlaga, da se v nacionalni pokojninski sklad prenesejo samo nepomembne naložbe, portfeljske, ne pa strateške. V deležu je to mogoče ena šestina ali pa ena sedmina državnega premoženja, kar je daleč od tega, kar potrebujemo, in je zgolj neka megla, zaradi katere do končne odločitve verjetno niti ne bo prišlo, ker ne verjamem, da bi kdo to podprl, ker je nesmiselno,« je poudaril predsednik SDS. Po njegovih besedah predlog ministra Bertonclja pomeni zgolj, da bo razdrobljeno upravljanje državnega premoženja postalo še bolj razdrobljeno, še bolj neučinkovito, še več bo javne uprave, še več nadzornikov se bo lahko imenovalo in okoli njih se bodo vladne stranke prepirale in še manj denarja bo  za upokojence. 

»Edina pot naprej je, da upokojenska generacije, ki težko živi na račun nizkih pokojnin, postane bolj glasna. Ne glede na politično prepričanje, bi morali upokojenci zahtevati nacionalni pokojninski sklad, s katerim bi bile koristi za vse generacije vsestranske, Slovenija pa bi na tej točki postala podobna normalnim državam, ki so sposobne skrbeti za svoje generacije,« je svoj nagovor zaključil Janez Janša. 

Vir:sds.si

Mogoče vam bo všeč