Nekategorizirano

Janez Janša: Bliža se čas, ko bomo lahko protislovenski in protievropski politiki naredili konec

Na včerajšnji volilni konvenciji Slovenske demokratske stranke je je prepolno dvorano Golovec v Celju večkrat nagovoril predsednik SDS Janez Janša. Njegove tri nagovore objavljamo v celoti 

Spoštovani prijatelji in gostje! Spoštovani Hristian, Manfred in Viktor. Vas smo še posebej veseli danes med nami. Manfredu se zahvaljujem ne samo za današnji čudovit govor in podporo Slovenski demokratski stranki; zahvaljujem se mu tudi za njegovo modro vodenje največje poslanske skupine v Evropskem parlamentu in še posebej se mu zahvaljujem za njegovo podporo, da se prostor v Evropskem parlamentu poimenuje po očetu slovenske države Jožetu Pučniku.

Viktorja Orbana smo v Sloveniji vedno veseli. Kadar ga gostimo med nami, smo vedno zmagoviti. Vidim nas veliko, s katerimi smo bili skupaj na naši volilni konvenciji takrat, ko nas je nagovoril še kot podpredsednik Evropske ljudske stranke in potem smo bili  zmagoviti in tako bo tudi 3. junija letos.

Se zahvaljujem za to res močno podporo SDS v tej odločilni bitki za prihodnost Slovenije. Zahvaljujemo pa se mu tudi za njegov pogum pred leti, ko je šlo za varovanje ne samo Madžarske, ampak celotne Evrope, ko je dal zgled, kako se brani evropske meje.

Dragi Viktor, še posebej hvala za dve materialni stvari. Prvič za pomoč  madžarske narodne skupnosti, ki prihaja v Slovenijo, ki se investira v Sloveniji, za katere ljudje je v naši najmanj razviti pokrajini bolje živijo, hvala za pomoč, ki jo namenjaš slovenski manjšin v Porabju, ki je v zadnjih letih večja, kot je bila kadarkoli v zgodovini Slovenije.

Letos obhajamo trideset let slovenske pomladi. Trideset let velike pomladi, kot jo je poimenoval Janez Menart, veliki slovenski pesnik, katerega pesem je prej zapela Martina Prevejšek.

Ob tej obletnici se spominjamo usodnosti tistega časa in pomladnega dehtenja slovenske lipe. Takrat so nas delali majhne in oznanjali, da svet ne pozna slovenske identitete. A ljudstvo se je uprlo in napolnilo Kongresni trg in Roško. Izbojevali smo pravico do prvih večstrankarskih volitev. A so nas potem spet delali majhne. Na sam dan zaprisege prve demokratično izvoljene slovenske vlade so nas razorožili. Poslušali smo, da bo izpolnjevanje volilnega programa Demosa, torej suverenost,  nekaj zaradi česar bomo Slovenci jedli travo. Strašili so nas pred tretjo, četrto, peto najmočnejšo vojsko na svetu, strašili so nas pred tem, da nas ne bo nihče priznal in pred našo navidezno majhnostjo. Vendar Demos pod vodstvom dr. Jožeta Pučnika ni klonil. Obrnil se je k narodu. Predlagal je plebiscit in prvič v zgodovini Slovencev si je slovenski narod pisal sodbo sam. In Jože Pučnik je takrat izgovoril tiste zgodovinske besede: Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo!

Ampak kljub temu veličastnemu rezultatu plebiscita so nas spet delali majhne, z deklaracijami in glasovanjem so nasprotovali oblikovanju Slovenske vojske. Potem, ko so tisti iz Beograda poslali nad nas  tanke, je bila naša usoda na nitki. Ampak je Slovenija takrat obstala in vstala. Postali smo narod z lastno državo.

Omogočen nam je bil razvoj, kakršnega prej v svoji zgodovini še nismo doživeli. Iskreno rečeno, ne glede na to, katere vlade so bile v tistem prvem obdobju nam je šlo relativno dobro. Podvojili smo blaginjo in bistveno zmanjšali zaostanek za Zahodno Evropo. Na koncu tega procesa smo se pridružili Natu ter Evropski uniji ter tako zavarovali naše mesto v kulturnem okolju, kateremu Slovenci zgodovinsko pripadamo.

A tisti, ki jim samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, tega niso prenesli. Grabili so finančno, imeli so medijsko in represivno moč in vložili velike napore v razvrednotenje pravzaprav edinega časa, svetega časa, ki je slovenski narod politično združil. Z državo so začeli upravljati v nasprotju z vrednotami, na podlagi katerih je Slovenija nastala. Spet so nas delali majhne.

Napadli so celo družino in deloma celo namerno ustvarjali razmere, ki mlade naganjajo v tujino. Namesto njih izrojena levica v Slovenijo vabi migrante iz popolnoma tujih civilizacijskih okolij. Tega mi ne sprejemamo in to povemo naravnost.

Bliža se čas, kot bomo lahko takšni protislovenski in protievropski politiki naredili konec. V naši ustavi piše: Slovenija je država vseh svojih državljanov, ki pa temelji na pravici do samoodločbe slovenskega naroda. Brez slovenskega naroda Slovenije ni. Zato je in bo Slovenija za nas vedno na prvem mestu.

Slovenija bo za nas na prvem mestu in blaginja naših državljank in državljanov bo vedno naša temeljna prioriteta. Slovenski in evropski civilizacijski okvir bo vedno tisto, kar bomo mi v Slovenski demokratski stranki branili.

Žive naj vsi narodi, z vsemi si želimo biti prijatelji. Vendar vemo, kdo smo mi, vemo, kdo smo mi, ki ponujamo to prijateljstvo. Zato, dragi prijatelji,

KOMU najprej, zdravljico, bratje,  ‘čmo zapet?

 

***

 

Nekaj besed o žrebanju, ki smo ga opravili prej izmed odgovorov, ki smo jih prejeli na naše posvetovanje z volivci. Ta posvet smo opravili v marcu in aprilu, ko smo se posvetovali z več kot 600 tisoč slovenskimi volivci. Toliko jih je dobilo naše vprašalnike in prejeli smo nazaj več kot 17 tisoč odgovorov in ta odziv nas je izjemno pozitivno preseneti tudi, ker so mnogo zapisali še dodatne prdloge, pričakovanja, vzpodbude in podporo..

Nekaj kratkih stavkov, pa vendarle, o rezultatih tega posvetovanja z volivci, ki je daleč najobsežnejša anketa, kar jih je bilo narejenih pred letošnjimi DZ volitvami. Ta anketa je pokazala, da več kot 26% od 17.000 vrnjenih vprašalnikov podpira paket gospodarskih ukrepov za povečanje blaginje v Sloveniji, ki je bil na voljo na naši spletni strnai, in zagotavlja bistveno povečanje blaginje v naslednjem mandatu v Republiki Sloveniji.  Ta posvet je pokazal, da 94% volivk in volivcev podpira očiščenje slovenskega pokojninskega sistema od neupravičenih privilegijev. Ravno, ko je potekala ta anketa, je bil objavljen podatek, da je najmlajši prejemnik borčevske pokojnine star 22 let, in to za vojno, ki se je končala leta 1945. Ta anketa je tudi pokazala, da 85% slovenskih volivk in volivcev ne podpira obveznih migrantskih kvot. Ta isti posvet je pokazal, da 92 % teh, ki so izpolnili vprašalnike, podpira uvedbo univerzalnega otroškega dodatka za slovenske družine, tako kot ga predlaga Slovenska demokratska stranka. 88 % skoraj plebiscitni rezultat, podpira pomoč mladim družinam pri reševanju stanovanjeskega vprašanja, kot ga predlaga SDS; torej odpis 20% glavnice za vsakega novorojenega otroka. Skoraj natančno plebiscitna večina podpira dopolnitev našega zakona o himni in zastavi z drugo kitico Prešernove Zdravljice, kjer se slovenski narod posebej imenuje

Spoštovani, rezultati posvetovanja z volivci niso nekaj, kar bomo žrebali in pozabili. To so za nas obveze, to so obveze, ki jih nameravamo izpolniti. Torej ne gre za naše obljube, ki jih bomo pozabili, gre za naše obveze.

Gre za vaše zahteve in gre za naše obveze, da jih izpolnimo. Naš Strokovni svet, hvala vsem tudi s tega mesta, je zadnja tri leta pripravljal program za naslednji mandat. Bistvo tega programa je večja blaginja za vse. Veliko teh predlogov je naša poslanska skupina v Državnem zboru sproti predlagala v proceduro, a so bili praktično vsi zavrnjeni. Oblast ni sprejemala dobrih predlogov tistih, ki jih je imela za drugorazredne. A to delo ni bilo zaman, več kot 100 zakonskih rešitev imamo pripravljenih, torej lahko začnemo z delom danes.

To ne pomeni, da bomo povečali birokratsko navlako v Sloveniji, To so zakoni zardi ukrepov.  Kar se tiče birokratskega močvirja, ga nameravamo v prihodnjih štirih letih temeljito izsušiti. Danes namreč v Sloveniji velja več kot 20.000 zakonov in drugih vladnih predpisov, to je več kot trikrat več kot ob osamosvojitvi. To je popoln pravni kaos za navadnega državljana. Zato je naša obveza, da bomo v prihodnosti za vsak nov predpis najmanj dva obstoječa ukinili.  

V zadnjih dneh in posebej teh prvomajskih praznikih smo poslušali dilemo, kaj je bolj pomembno, delo ali kapital, in ob tem so slavili Karla Marxa, tudi nekateri, za katere si nikoli ne bi mislili, da bodo to storili. Mi to razglašamo za umetno dilemo. Delo ali kapital je umetna dilema, ustvarjena ideološka. Mi se v tej dilemi ne opredeljujemo, mi v tej dilemi vedno izberemo človeka, ki je za nas vedno v ospredju.

Svoboda in blaginja človeka, Slovenke, Slovenca, našega državljana, je za nas temeljna vrednota, zato ideologijo in lažne dileme prepuščamo drugim.

Temeljna celica dobrega gospodarstva je za nas družinsko podjetje. Temeljna celica kmetijstva je za nas družinska kmetija. Najboljša socialna politika je za nas politika ustvarjanja novih delovnih mest. Naša prioriteta je vitka in učinkovita država. Administracijo bomo izboljšali, tako da bo šlo manj za davke in bo več ostalo vam.

Krepili bomo javno zdravstvo in šolstvo, a bomo hkrati omogočali konkurenco. Le na tak način lahko uspešno povečamo storilnost, kvaliteto ter preprečimo beg možganov v tujino. Prav tako lahko na ta način preprečimo nadaljevanje sedanjih delitev na prvorazredne in drugorazredne.

Drugorazredni danes čakajo v čakalnih vrstah, prvorazredni, ki oblikujejo gibanje za javno zdravstvo, pa gredo za njihov denar na operacijo v Švico.

Mi ne vidimo perspektive za našo državo v nekakšnih strateških partnerstvih z Rusijo ali Iranom. Ne vidimo jo kot imigrantsko državo. Vidimo pa našo perspektivo v tesnejšem sodelovanju s srednjeevropskimi državami. Z Višegrajsko skupino. Tudi regionalno sodelovanje. Vemom kje so naši prijatelji, trgi, interesi.  Z Bavarsko. Pa s Furlanijo Julijsko Krajino, Avstrijsko Koroško, sosednje pokrajine v Avstriji in na Madžarskem.  Lizbonska pogodba omogoča evro regijo in Slovenijo v prihodnje vidimo kot središče te evro regije. Slovenijo želimo ohraniti kot enakopravno članico EU in NATO. In predvsem kot suvereno državo, ki je sposobna varovati tako svoje kot Schengenske meje Evrope za več kot 600 kilometrov Scehngenske meje gre. In preko tega sposobni varovati svoje ljudi in druge Evropejce. Po zgledu, ki ga je dala Madžarska, Bolgarija, kot je prej dejal Manfred Weber, pa Makedonija, ki ni članica EU, ker takrat je Schengenska meja padla v Grčiji in rvano Makedonija pod vodstvom vlade VMRO-DPMNE.

V prihodnosti vidimo Slovenijo kot ponovno cenjeno in spoštovana, tako zaradi našega razvoja kot poguma. Tako kot je že bila po osamosvojitvi in vse do leta 2009.

Tak položaj, spoštovani, dodatno koristi tako našim državljanom kot gospodarstvu. Zato bomo delali odgovorno tudi do sveta in do Evrope. Odgovorno do Evropske unije in do Severnoatlantskega zavezništva, kjer smo člani.

Doma pa bomo vedno v osredje postavljali stvari in dogodke, ki so nas združili. V Slovenski demokratski stranki nimamo preživetih ideoloških simbolov. Naši osrednji simboli so slovenski nacionalni in državni simboli. Je slovenska državna zastava. Vsi se lahko in se moramo prepoznati v tej zastavi. Kadar gre za Slovenijo, moramo biti ena ekipa.

Danes je tukaj med nami posebna ekipa, ki ima Slovenijo v srcu. Ekipa, ki bo delala zate.

 

***

 

Vidim Slovenijo, v kateri poznamo resnico o naši preteklosti. O dobri in slabi. In smo jo sposobni sprejeti celo. Vidim Slovenijo, v kateri smo dosegli spravo. Vidim Slovenijo, v kateri proslavljamo predvsem čase in dogodke, ki so nas kot narod združili. Vidim Slovenijo, v kateri ne kradejo iz državnih bank, ne kradejo imen, volitev, mandatov in otrok. Vidim Slovenijo, v kateri smo vsi prvorazredni pred zakonom. Vidim Slovenijo, v kateri smo si sposobni pogledati v oči in v kateri smo sposobni videti tudi skozi oči drugih in razumeti drug drugega.

Vidim Slovenijo, v kateri je minulo in tekoče delo spoštovano in dobro plačano. Vidim Slovenijo, v kateri je podjetniški pogum nagrajen in zgled mladim generacijam. Vidim Slovenijo, v kateri se splača potruditi v življenju in v kateri je lahko vsak, ki dobro dela, pa četudi samo z rokami,  materialno bogat.

Vidim Slovenijo jutrišnjega dne. To ne bo druga Švica, kajti imamo boljše pogoje od njih. Slovenci imamo poleg čudovitih gora imamo tudi panonske ravnice, starodavna mesta in trge, dolenjske in štajerske gorice, morje in kras. Nobene druge države ni na svetu, ki bi na tako zaokroženem prostoru združevala take naravne danosti.

Vidim Slovenijo, ki ne bo zgolj zmes preteklosti ali kopija drugih. Kajti svojo svobodo smo plačali mnogo dražje in na svojo državo smo čakali stoletja. Nekje za nas moli na deset tisoče naših rojakov, vojakov in mučenikov, mož in žena, ki so nam skozi stoletja viharne zgodovine razvili, ohranili in ubranili slovensko besedo, pesem in značaj. Vidim Slovenijo, ki je celota. Občestvo sedanjih in preteklih generacij, zazrto v dobrobit svojih potomcev. Vidim Slovenijo kot prostor, v katerem vladata svoboda duha in pravičnost. Tak prostor imamo ljudje za dom. In narod ga ima za domovino.

Vidim Slovenijo, v kateri prevladuje veselje do življenja. Slovenijo, v kateri podpiramo slovensko družino in slovenskega človeka. 

Spoštovani, na deset tisoče naših rojakov doma in po svetu je bilo in je tudi danes nadpovprečno uspešnih. Slovensko znanje najdete v najprestižnejših svetovnih znamkah in najboljših storitvah. Nekoč so jih odganjali in se jih bali. Njihovega znanja in svobodnega duha. A mi smo ponosni na svoje uspešne rojake nekoč in danes. Vidim Slovenijo, v kateri bodo vsi naši rojaki cenjeni in dobrodošli tako fizično kot v našem kolektivnem spominu.

Vidim Slovenijo, v kateri se bodo uresničile sanje Jožeta Pučnika in Ivana Cankarja. ZDAJ gre za Slovenijo! Zdaj gre za SLOVENIJO! Pozdravljena, domovina. Veseli in srečni ljudje živijo tod.

Vidim Slovenijo, v kateri bo vsak, ki jo čuti, brez težav prepoznal svojo domovino. Da bo lahko vedno rekel: POZNAM te, domovina! Za takšno sem glasoval na plebiscitu. Za takšno je moja družina glasovala na plebiscitu. Za takšno smo se bojevali v Vojni za Slovenijo. Za takšno Slovenijo glasujemo na volitvah 3. junija.  Bog živi Slovenijo, živela, Slovenija!

Mogoče vam bo všeč