Nekategorizirano

Izraelski arheologi so v Jeruzalemu našli čudovito palačo iz biblijskega kraljestva Juda

Izraelski arheologi v Jeruzalemu so našli čudovito palačo iz obdobja biblijskega kraljestva Juda. Previdno izrezljane kamnite strukture s številnimi detajli in drugimi predmeti so našli približno tri kilometre južno od starega mesta Jeruzalem. Arheologi verjamejo, da so bili nekateri predmeti pravilno zakopani v zemljo, ni pa jasno, zakaj je bilo to storjeno.

Domneva se, da je bila palača zgrajena med osmim in sedmim stoletjem pred našim štetjem. Med ostanki, odkritimi v današnji četrti East Talpiot, znani tudi kot Armon Hanatziv, so našli tri bogato okrašene kamnite kapitele in ostanke razkošnih okenskih okvirjev.

Strokovnjaki IAA verjamejo, da so imeli prebivalci te “monumentalne stavbe” “čudovit” pogled na mesto Davida ali arabsko Wadi Hilweh, pa tudi na judovski tempelj na sveti planoti, ki ga Judje imenujejo Tempeljna gora, muslimani pa Haram al-Sharif (plemenito svetišče).

Arheologi domnevajo, da so v stavbi živeli člani kraljeve ali kakšne plemiške družine. Okrasitev prestolnice je vizualni simbol iz obdobja kraljevine Jude in Izraela, kot motiv pa se pojavita tudi na kovancu za pet siklov, ki se še danes uporablja v sodobni državi Izrael.

 

Mogoče vam bo všeč