Nekategorizirano

Izogibanje davkom: države članice rušijo verodostojnost EU

Na sredinem mini plenarnem zasedanju v Bruslju bodo poslanci Evropskega parlamenta obravnavali potezo finančnih ministrov EU, ki so iz seznama davčnih oaz črtali kar nekaj držav, med njimi tudi Panamo. »Menim, da ta odločitev spodkopava verodostojnost EU, ki ni niti prej bila preveč trdna. Med največjimi davčnimi oazami na svetu so tudi članice unije, ki blokirajo vse poskuse korenitih notranjih reform,« je bila do poteze finančnih ministrov EU kritična portugalska poslanka Ana Gomes (S&D), podpredsednica preiskovalnega odbora za Panama Papers.

Razkritje dokumentov Panama Papers je pokazalo, kako zelo razširjena je praksa ustanavljanja slamnatih podjetij v davčnih oazah. Tja podjetja in bogati posamezniki prenesejo svoje dobičke in sredstva in se tako izognejo plačilu davkov.

Parlament je ustanovil posebni preiskovalni odbor, ki je preiskal izogibanje davkom. Poslanci so v končnem poročilu predlagali oblikovanje črnega seznama davčnih oaz, s katerimi podjetja in posamezniki iz EU ne bi smeli poslovati.

Finančni ministri EU so tak seznam 23. januarja tudi oblikovali, vendar so iz njega umaknili osem držav: Panamo, Barbados, Grenado, Južno Korejo, Macao, Mongolijo, Tunizijo in Združene arabske emirate.

»Odločitev Sveta je neprimerna. Svet se ne bi smel odločati na podlagi nezavezujočih pisem in zagotovil, ampak samo na podlagi dejstev. Posvetiti bi se moral tudi vprašanju, katere države EU dodati na seznam,« se je odzval predsednik zdaj že ukinjenega preiskovalnega odbora, nemški poslanec Werner Langen (ELS).

Evropska komisija ocenjuje, da EU zaradi izogibanja davkom letno izgubi več kot 1000 milijard evrov letno. Ta denar bi lahko države porabile za socialne storitve, kot so zdravstvo, izobraževanje in varnost.

Parlament bo na plenarnem zasedanju v četrtek sicer glasoval o ustanovitvi posebnega odbora za finančni kriminal, davčno utajo in izogibanje davkom.

 
 

Mogoče vam bo všeč