Nekategorizirano

Izbrana je beseda leta: Česar se vsi bojijo, pa to ni korona virus

Medtem ko so svetovne vlade večino leta 2020 poskušale omejiti pandemijo koronavirusa, je Collinsov slovar v ponedeljek razglasil besedo leta in to je “zaklepanje”.

Angleška beseda “lockdown” je oblikovana iz komponent “lock”  in “down” . Pomeni “zapiranje, zaklepanje, blokiranje, izoliranje”. V obrazložitvi Collinsa piše, da je bila beseda, opredeljena kot “uvedba strogih omejitev za potovanja, socialno interakcijo in dostop do javnih prostorov”.

Šest od desetih besed v ožjem izboru se je nanašalo na pandemijo, med njimi pa so bili “koronavirus”, “samoizolacija” in “socialna distanca”.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo do danes v svetu zabeleženih več kot 50,2 milijona primerov okužbe s koronavirusom, zaradi tega pa je umrlo 1,2 milijona ljudi. Uvodnik Collinsa je pojasnil, da je bila leta 2020 beseda “zaklepanje” uporabljena več kot 250.000-krat v primerjavi s 4.000-krat lani.

V ožji izbor se je uvrstila tudi beseda “tiktoker”, ki jo Collins opredeljuje kot “osebo, ki redno daje v skupno rabo ali se pojavlja v videoposnetkih na TikTok”, aplikacijo za skupno rabo videov.

In beseda “BLM”, okrajšava za “Black Lives Matter”, je bila uvrščena v ožji izbor. Collins jo opredeljuje kot “gibanje, ki se bori proti rasno motiviranemu nasilju in zatiranju.”

Mogoče vam bo všeč