Nekategorizirano

Iran: Priljubljeni par obsodili na 16 let zapora in 74 udarcev zaradi objave na Instagramu

Iransko sodišče je vplivnemu paru izreklo skupno 16 let zapora, 74 pretepov in denarno kazen.

Ahmad Moin-Shirazi, ki zdaj živi v izgnanstvu s svojo ženo Shabnam Shahrokhi in dvema otrokoma, je 29. aprila na Instagramu zapisal, da sta bila z ženo v odsotnosti obsojena zaradi domnevne “protirežimske propagande” zaradi “vulgarnega” statusa na družbenih medijih in ker propagirajo korupcijo.

Pisali so o športu, socialnih temah, družini

Moin-Shirazi in njegova žena sta septembra 2019 zapustila Iran in pobegnila v Turčijo. Namreč, pred tem so ju večkrat obtožili vohunjenja. Par ima na Instagramu skoraj 1,5 milijona sledilcev. Moin-Shirazi, bolj znan kot Picasso Moin, je nekdanji svetovni prvak v kickboxingu in podjetnik. Obsojen je bil na 9 let zapora. Pravi, da so mu iranske oblasti rekle, naj ne objavlja svojih političnih stališč, niti fotografij svoje žene brez hidžaba (šala).

Obsojen na 7 let zapora in 74 pretepov

Shabnam Shahrokhi je bila zaradi svojih objav na Instagramu obsojena na 7 let zapora, 74 udarcev (verjetno z bičem ali palico) in 3 mesece neplačanega dela za občino. Na družbenih medijih je objavila svoje fotografije, na katerih prikazuje kickboxing ali vadbo v stanovanju, sama ali z možem. Pisala je tudi o nosečnosti, svojih otrocih, včasih na družbene ali politične teme ter občasno oglaševala otroške izdelke ali dobrodelne akcije.

Mogoče vam bo všeč