Mestni sadovnjak Celje
LokalnonaravaSlovenijaŽivljenje

Lokalna samouprava- “Mestni sadovnjak še lepši in bolj bogat: Zasaditev 55 sadnih dreves v Mestnem sadovnjaku”

Na travniku pod pokopališčem Golovec je bilo danes  dopoldne zasajenih  55 dreves, ki so jih za Mestni sadovnjak podarili prebivalci Mestne občine Celje in podjetja v našem mestu. Gre za projekt, ki nadaljuje uspešno zgodbo Parka drevesCE ob navezovalni cesti med Novo vasjo in Lavo, kjer je bilo spomladi zasajenih več kot 100 dreves.

 

Kot je v svojem govoru povedal župan Bojan Šrot, je ideja o mestnem sadovnjaku stara že več kot 20 let. Na zemljišču, ki je zdaj v celoti v občinski lasti, je bilo najprej posajenih 22 češenj. Vse rastejo še danes in dobro obrodijo.

»Lani ob evropskem prvenstvu za mlade nogometaše (U-21), nedavno pa ob evropskem prvenstvu v rokometu za ženske, ki še traja, smo posadili skupaj še 32 dreves, za vse reprezentance udeleženke teh tekmovanj. Glede na odlične izkušnje in neverjeten odziv na našo akcijo spomladi, ko smo sadili cvetoča drevesa v Parku drevesCE, smo se odločili, da bomo s to prakso nadaljevali«, je povedal župan.  Ob tem se je zahvalil vsem občanom in podjetjem, ki so za obe zasaditvi prispevala finančna sredstva nakup dreves. Ta bodo trajno krasila naše mesto, sadna pa tudi prinašala plodove. 

 

»Tako kot finančni prispevek pri izvedbi tega projekta je pomembna tudi zavest občanov, da so neverjetno pripravljeni soustvarjati podobo tega mesta, prispevati, da bo Celje lepše, bolj zeleno in urejeno, je še dodal župan Bojan Šrot.

 

Sadike danes posajenih sadnih dreves so iz drevesnice Kozjanskega parka v Podsredi, gre pa za stare avtohtone slovenske sorte. Med jablanami so to na primer sorte krivopecl, beličnik, carjevič, med hruškami pa junijske lepotice, navadne in rdeče viljamovke itn. Vse te stare avtohtone sorte ne potrebujejo škropljenja, kar pomeni, da gre za ekološko pridelavo. Rodnost, kot je značilnost teh sort, bo izmenična, drevesa pa bodo visokorasla in bodo nudila tudi prijetno senco.

Bojan Šrot, župan in Jože krulec, direktor ZeleniCE kot prva danes zasadila sadna drevesa v mestnem parku

Župan Bojan Šrot in direktor javnega podjetja Zelenice Jože Krulec sta kot prva posadila jablano sorte Rdeča škrbotavka, ostala drevesa pa so posadili nekateri občani, ki so darovali drevesa ter delavci podjetja Zelenice. V tem javnem podjetju so sicer letos v Celju zasadili že približno 400 dreves.

 

Občani in podjetja, ki so darovali danes zasajena sadna drevesa, cena je bila 50 evrov, so kot tudi pri Parku drevesce zabeleženi na tabli, ki je postavljena na robu mestnega sadovnjaka.

 

Tudi na takšen način se da polepšati mesto, prispevati da bodo  sadna drevesa opravila dvojno poslanstvo za blagor vseh nas.

Za glasbeni uvod na dogodku so poskrbeli učenci Osnovne šole Frana Roša.

Vane T. Costa

Vir in foto: moc&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno