IntervjuSlovenija

Intervju z Anžetom Bah Žibertom, sinom poslanke SDS, katerega žalijo levi mediji

V tokratnem intervjuju se bomo pogovarjali z mladim 19 letnim Anžetom Žibertom, ki so ga zaradi drugačnih mnenj večkrat popljuvali levi mediji. Čeprav je sin poslanke SDS je Anže čisto navaden najstnik, ki stoji za svojimi stališči. Večkrat pa je tudi tarča neumestnih komentarjev in groženj.

Intervju z Anžetom Bah Žibertom

  • Pozdravljen Anže, najprej hvala, da za odziv na intervju. na začetku me zanima, kdo je pravzaprav Anže Bah Žibert in odkod prihajaš?

Sem čisto povprečen 19. letnik s svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi in ravno dajem svoj prvi intervju 😀. Prihajam pa iz Ljubljane.

  • Kaj počenjaš v prostem času, kaj študiraš? Kaj nameravaš postati?

Sem dijak 4. letnika gimnazije, ki jo želim zaključiti z odličnim uspehom. Prav tako se pripravljam na maturo, saj je od njenega uspeha odvisno moje nadaljnje izobraževanje. Zanimajo me naravoslovni študiji, kot rečeno vse bo odvisno od rezultata letošnjega šolskega leta. Sicer pa imam rad šport in druženje s svojimi vrstniki.

Anže Žibert

Anže Bah Žibert, slika iz otroštva

  • Lahko rečemo da si glas mladih, ki si upajo povedati tudi nasprotna stališča?

S svojimi stališči na družbenem omrežju želim pokazati, da imamo tudi mladi svoje poglede na stanje in prihodnost v državi. Težava pa nastane, ko so naša mnenja drugačna od mnenj aktivistov iz ljubljanskega Roga in Metelkove.

  • Kakšna je po tvojem mnenju politika do mladih?

Zgrešeno je že naše izobraževanje. Govorijo nam o kritičnem mišljenju, večina pa spodbuja kritiziranje politične desne sredine. Spomnim se predmeta v 3. letniku, kjer nas je profesorica spodbujala, da se udeležimo protestov. Črne ovce pa smo bili tisti, ki se s tem nismo strinjali.

Pred nekaj meseci si se odločil, da boš postal član Slovenske demokratske stranke. Kaj te je vodilo k temu?

Politika me zanima že od malega. Skozi ta čas sem si ustvarjal svoje mnenje. Spoznal sem, da ponuja stranka SDS prave odgovore na moja vprašanja. Zame je zelo pomembna odgovornost in stranka SDS vodi odgovorno politiko.

Janez Janša je s svojo sposobnostjo, vztrajnostjo in z vsem, kar je moral preživeti, zame živa legenda.

  • Deležen si bil velikih kritik, groženj in podtikanj. Kako gledaš na tako umazano politiko levih medijev in levih volivcev?

Če je to, kar se dogaja pri nas enačimo z levo politiko, delamo na nek način krivico levi politiki, ki je pri nas praktično ni. Naši levičarji niso L od leve politike. To kar se dogaja pri nas je politika skrajnežev, ki temelji na ustrahovanju, grožnjah, poniževanju, pozivih k umorom. Kje so tu delavci? Res pa je, da ima ta politika smrti, podporo večine medijev in tudi v pravosodju, kar je velik problem.

Anže Bah Žibert: Vsi, ki smo proti takšnemu nasilju povezati in takšni politiki reči svoj odločen NE!

Anže Žibert

Anže Bah Žibert (osebni arhiv)

Na našem portalu smo ekskluzivno predstavili tudi mladega, komaj 16 letnega Nejca Urbanijo, kateri je bil zaradi drugačnih mnenj, prav tako deležen laži in podtikanj. Je takšna po tvojem mnenju leva politika?

O tem, kaj si mislim o levi politiki, sem že povedal in pri tem vztrajam. Gre pa tudi za to, da je naša demokracija mrtva, če bomo pristali na politiko sovraštva in njenih priviligirancev, katerih cilj je uničiti normalno družbo. Zato je pomembno, da se angažiramo tudi mladi. Ne smemo se bati povedati svojega mnenja. Ne smemo hoditi sklonjenih glav. Dvignimo jih in se borimo za boljšo Slovenijo.

  • Je po tvojem mnenju družina pomembna in kaj ti družina pomeni?

Družina je zame zelo pomembna. Je hrbtenica vsega in pomembna podpora v dobrih in slabih trenutkih. V družini narediš prve korake, v njej rasteš in se razvijaš. Na vrednote moje družine sem zelo ponosen, zato jih bom krepil še naprej.

  • Si sin poslanke SDS Anje Bah Žibert. Kako se to odraža v tvojem življenju?

Tako na mamo kot tudi očeta sem zelo ponosen. Ne zaradi tega, kar sta, ampak zaradi tega, kako in v kaj sta me vzgojila in predvsem, ker smo “cool družina”. Ko sem začel javno deliti svoja mnenja na TW so se oglašali tudi takšni, ki so mi očitali privilegije in da svojega mnenja sploh ne smem imeti.

Anže Bah Žibert: Že v OŠ me je skupina učencev stisnila v kot, me prijela za vrat in mi zagrozila, da je potrebno ubiti mene in mojo mamo, ker je v SDS. Odgovorni v šoli praktično niso ukrepali. No, to so moji privilegiji!!

  • Te pri tvoji drži in prepričanjih podpirajo prijatelji, družina?

Doma so me vedno vzgajali, da moram stati za svojimi odločitvami in da naj vedno povem svoje mnenje. Danes je razlika samo v tem, da svoje mnenje izražam tudi javno. Mnogi me pri tem podpirajo, nekateri tudi ne. So tudi takšni, ki občudujejo moj pogum, ker si sami ne upajo. Ravno zaradi njih bom glasen še naprej…, da zberejo pogum tudi tisti, ki so sedaj tiha večina.

  • Te zanima slovenska politika in ali se čez nekaj let vidiš mogoče kot poklicni politik?

Ne morem ravno reči, da me politika zanima. Predvsem me moti to, kar se dogaja danes v Sloveniji. Primer zlorabe Dijaške organizacije v času zdravstvene krize, me je spodbudilo, da se javno odzovem. Vesel sem, da se veliko mladih bojkota šole ni udeležilo. Mi smo simbol odgovorne generacije! Pred mano je še kar nekaj let izobraževanja. Kam vse me bo vodila pot danes še ne vem, ampak vsekakor se je veselim!

  • Anže hvala, da si vzel čas za nas in da sva lahko prijetno poklepetala. Želim ti še veliko treznosti in predvsem uspeha v študiju

Hvala, da ste me povabili na moj prvi intervju.

Z Anžetom Žibertom se je pogovarjal Mitja Grmovšek. Po portalu e-maribor,

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju