Nekategorizirano

Intervju: NATAŠA VRBNJAK ŠTEFLIČ, mama malega Gala, ki ga čaka operacija v ZDA

Pogovarjali smo se z Natašo Vrbnjak Šteflič, mamo malega Gala, ki ga maja 2020 v ZDA čaka zahtevni kirurški poseg, za pokritje stroškov, ki presegajo 150 tisoč $ pa ob pomoči mariborske nadškofijske Karitas poteka humanitarna akcija zbiranja denarja.

Kakšen fant je Gal?

Gal je živahen fant, rad se igra, drugače pa je za svojih 6 let zelo priden. V šoli hodi normalno, ima sicer prilagoditve in ima s seboj zato tudi prenosni računalnik in WC prhe. Vsi pa se trudijo, da bo z rokami lahko tudi pisal.

Kakšno bolezen ima Gal

Gal ima že od rojstva bolezen radioulnar synostosis bill. Kar pomeni, da v komolcih nima sklepov in mišic ter spodnji dve kosti, ki omugočata obračanje rok ima zaraščeni skupaj, zato rok ne mora gibati. Bolezen sicer ni bila ugotovljena med rojstvom, ampak kasneje, ko je bil Gal starejši ugotovili smo sami, da je nekaj z njegovimi rokicami narobe in je bilo jasno da rok ne more gibati. Ortoped je takrat ugotovil bolezen radioulnar synostosis bill  gibanja rok.

Kako je z možnostjo zdravljenja in operacije za Gala pri nas?

Pri nas tega po mnenju ortopedov ni možno urediti. Že pri pregledu na Fontani so že na začetku dejali, da Gal lahko s to boleznijo živi. Potem sem iskala kot mama svojega otroka  rešitve naprej in doktor Suhodolčan  v Ljubljani, je dejal, da se zadeve ne da urediti, ker so kosti zaraščene skupaj. Zatem smo rešitev iskali še naprej. Zato smo se preko povezav staršev, ki so že bili v ZDA, povezali z doktor Paleyem.

Kako se je odzval dr. Dror Paley?

Z njim smo se dobili v Avstriji, in po pregledu Galovih slik zagotovil, da se Galova bolezen da pozdravit.

Kakšne so aktivnosti sedaj?

Zdravniki so sicer  sedaj dejali, da bi Gala lahko operirali tudi v Sloveniji ampak nam tega nikoli in nikdar niso rekli še najmajn zapisali na kakšen izvid zato ne želim, da je Gal neki »poskusni zajček« naših zdravnikov in ne verjamem, da bi jim uspelo izbolšat zdravje mojega sina, zato kot mama hoče svojem otroku najboljše sem se odločila, da bo Gala operiral izkušeni in svetovno znani dr. Paley. Za to pa so potrebna velika finančna sredstva, ampak zdravje mojega sina je najbolj pomembno in zato ne bom nikoli obupala.

Če bi lahko sami zagotovili potrebna sredstva, nebi prosili celotne Slovenije za pomoč in se izpostavljali javnosti, ker pa to ni mogoče moramo in prosimo celo Slovenijo in vse teer vsakega posebaj za podporo in pomoč.

Kako se zbirajo prostovoljni prispevki za zdravljenje Gala?

Po tem, ko nam je denar dobesedno ukradla, oz. kot se je izrazila sama sposodila Nataša Švikart iz društva Maus, smo se obrnili na Karitas, ki nam je priskočil na pomoč in sedaj zbira humanitarne prispevke za Gala. Tako se zbirajo tudi donacije preko SMS sporočil in preko prostovoljnih prispevkov.

Koliko denarja je še potrebnega zbrati za Gala in kako mu lahko pomagamo?  

Trenutno se je na TRR Nadškofijske Karitas Maribor zbralo  79.792,68 €. To je polovico zneska, ki ga za operacijo še potrebujemo. Galu lahko pomagate z nakazilom na TRR račun: SI56 0400 0026 6039 028, sklic, referenca: SI00 292167, namen nakazila: Pomoč GALU, koda namena: CHAR, dobrodelno nakazilo, ali preko SMS sporočil na SMS s ključno besedo GAL5 na številko 1919, da prispevate boste 5 EUR.

Res sem hvaležna iz srca vsem, ki ste in še boste pomagali.

 

HVALA ZA INTERVJU!

uredništvo/vfokusu

Mogoče vam bo všeč