Nekategorizirano

Ilegalni migranti tudi na Celjskem niso več redkost

To pa res ni novica, ki smo jo pričakovali, o tem nič kaj dosti nismo znali, čeprav bi lahko o vsem tem domnevali. To, da je Slovenija idealni »švicarski« sir za tovrstna dejanja, ni domneva, je kar spošno znano. Prizadevno delo policistov in drugih organov, ki se ukvarjajo s tovrstno problematiko kljub pomanjkljivim resursom v materialni in logistični obliki, daje vedeti, da se dokaj uspešno sooča s tem.

O tem priča tudi današnje sporočilo  PU Celje, v katerem navajajo, da so v  podjetju  v  Šentrupertu  včeraj odkrili pet ilegalnih migrantov, skritih  v  tovornem  vozilu.   

Voznik tovornega vozila je iz Makedonije na priklopnem  vozilu  pripeljal  vozilo  v  okvari, v katerega so  med potjo, zelo verjetno   na  območju  Srbije,  vstopili  državljani  Afganistana. To, da so med potjo bili »nameščeni« v  okvarjenem vozilu,  ki je bilo naloženo na priklopno vozilo ter da so med potjo uživali »komoditeto,« ki jo nimajo drugi, je ironično, če že ne bi bilo komično.  Na podlagi sporazuma jih bomo danes predali hrvaškim varnostnim organom.
Skrb zbuja dejstvo, da se jih dobili globoko v notranjosti države znotraj Shengna. Ostali kontrolni filtri so po sistemu spužve, ki za enkrat dovoljuje propustnost celo predmetov in oseb agregatnega stanja,  ki ni ravno neviden ali neslišen ali tako da spreminja obliko in stanje večkrat med svojo misijo kot kaže »mogočega«.

O tem se le preveč debatira, predpostavlja, razčlenjuje in kaj snuje, učinkovitega zdravila za to »pandemično« stanje pa še ni. Ali Slovenija prispeva kakšno učinkovino za tovrstno »zdravljenje«  pojava ali ostajamo samo tisti,  ki uporabljamo samo »generike« kot je  dosedanja praksa na prenekaterem področju delovanja mehanizmov države in družbe.
Spodbujajmo delo, obenem iščimo primerne modalitete delovanja za izboljšanje stanja in ustavljanje trenda, ki je za enkrat v valovih, čeprav včasih kar visokih in močnih!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč