Nekategorizirano

Hvala HE Fala

Na današnji priložnostni slovesnosti ob svetovnem dnevu voda, v muzeju Stara stikalnica HE Fala  je Pošta Slovenije predstavila izid spominske znamke, posvečene 100 letnici obratovanja HE Fala.

Le tri leta po tem, pisalo se je  1883. leto, ko je  v New Yorku zasvetila prva žarnica, se je to zgodilo tudi v Mariboru. Zasluge gredo mlinarju Karlu Scherbaumu, ki je na parni stroj priključil dinamo, s katerim je zagotavljal razsvetljavo 36 žarnic. S tem je Maribor kot prvo mesto v srednji in južni Evropi dobil električno razsvetljavo.  Od Scherbaumovega dinama pa do prve hidroelektrarne na Dravi je minilo le 30 let. Leta 1913 je graška družba STEG, katere delničar je bil tudi Scherbaum, pridobila koncesijo za izgradnjo hidroelektrarne pri Fali. Gradnja se je zaradi 1. svetovne vojne časovno nekoliko zavlekla. Gradili so jo tudi ruski in italijanski vojni ujetniki.  Končana je bila 1918. leta, prvi trije agregati so začeli obratovati 6. maja 1918, nekaj dni za tem še 4. in 5. agregat, imela pa je tudi tako imenovano splavnico za prehod splavov in ribjo stezo. V tistem času je med pomladjo in jesenjo po Dravi dnevno peljalo do dvajset splavov s po 90 do 100 kubičnimi metri lesa.  Hidroelektrarna Fala je z električno energijo oskrbovala tovarno dušika Ruše, celotno Podravje in Pomurje ter del varaždinskega okrožja, v energetsko bilanco takratne kraljevine Jugoslavije je prispevala 34% proizvedene električne energije. HE Fala je bila takrat največja hidroelektrarna v Vzhodnih Alpah.

Danes po sto letih energetski prispevek HE Fala v verigi  osmih dravskih elektrarn DEM Maribor dosega 20%, v slovenski energetski bilanci pa je njen delež dvoodstoten. Najstarejša slovenska HE je še vedno v dobri kondiciji, pred desetletjem pa jo je Vlada RS proglasila za kulturni spomenik državnega pomena.

Mogoče vam bo všeč