Nekategorizirano

Hrvati bijejo plat zvona! Na vrhuncu sezone pol prenočitvenih zmogljivosti praznih, cene padle do 40 odstotkov.

Če ne bi bilo korone, bi bile zadnji teden julija ali prvi teden avgusta na platformi Booking.com zmogljivosti verjetno zasedene vsaj 90 odstotkov. Cene za dve osebi bi sredi sezone bi znašale vsaj okoli 60 evrov na osebo.

Toda leto 2020 je leto, ki konec marca, ko je karantena postala nova realnost, ni obljubljalo nič dobrega, kar bi v najbolj črnih scenarijih pomenilo – nič gostov, nič nočitev, nič prihodkov glede na lansko leto. Sproščanje režima turističnioh ptovanj je na začetku julija prineslo od približno 30 do 35 odstotkov nočitev v primerjavi z lanskim letom, kar ni tako slabo, še posebej v primerjavi z ničlo ze dni. 

Kaj pa obdobje pred nami in kakšne bodo v Dalmaciji cene ter kakšne po nekaterih projekcijah izgube?

V obdobju od 19. do 26. julija je v Makarski na platformi Booking.com praznih približno 40 odstotkov razpoložljivih zmogljivosti, kar pomeni, da je zasedenost 60 odstotkov. Odstotek je podoben tudi prvi teden v avgustu. Zato so se v Makarski pa tudi drugod po Dalmaciji in Istri odločili za izdatno znižanje v samem vrhuncu sezone, cene so padle v povprečju za 20, nekje za 40 odstotkov.

Za najcenejše stanovanja za štiri osebe v Makarski boste od 19. do 26. julija, za tedenski najem odšteli 224 evrov. Če pogledate na neto ceno, saj poznate provizije, pomeni, da so nekateri najemniki v tem sušnem letu zadovoljni s kar 27 ali 30 evri za dvoposteljni sobo, lani v povprečju 42 evrov neto.

Čeprav smo v prvem tednu avgusta pričakovali višje cene, se bod te znižale na celotni rivieri, razen Brele. Tam ne boste našli apartma pod 50 evrov bruto na noč, Tučepi, Podgora in Baška Voda pa so sledili Makarski in znižali cene.

Logika, potrebno je preživeti, je zajela tudi druge ponudnike turističnih zmogljivosti v Dalmaciji, Kvarnerju, Istri in na otokih. Tudi ob tako atraktivni “akciji” zniževanja cen nočitev, je več kot na dlani, da bo letošnja sezona Hrvatom prinesla do 70 odstotkov manj prometa, kar napoveduje teđžke čase za eno ključnih gospodarskih panog Hrvaške.

Mogoče vam bo všeč