Nekategorizirano

HRVAŠKI SE MUDI

Predsednik vlade in HDZ-ja, Andrej Plenković, je v ponedeljek potrdil, da ima potrebnih 76 podpisov za oblikovanje vladajoče večine in da je sestava nove vlade lahko zelo hitra.

“To danes ni bil izključno dogovor prihodnje parlamentarne večine, vsekakor pa se zaradi dobrega sodelovanja, ki smo ga imeli zadnja štiri leta, sestava zdi povsem normalna in pričakovana. Tako z moje strani kot s strani kolegov, ki so obnovili svoje mandate, ta pripravljenost obstaja. Vsekakor je zagotovljenih 76 podpisov, ” je pred začetkom zasedanja vodstva HDZ novinarjem povedal Plenković.

Logično se mu zdi, da se je v tem terminu najprej pogovarjal z ljudmi, s katerimi je do zdaj sodeloval.

“Dobro je, da iz vseh teh pogovorov obstaja zelo jasna pripravljenost za nadaljevanje sodelovanja, kot je bilo to zdaj,” je dejal. Pojasnil je, da so bila danes zjutraj predhodna posvetovanja o morebitni koaliciji, ker morajo vse te stranke opraviti tudi določene postopke.

Izpostavil je tudi, da so “stvari povsem jasne, ker so bili rezultati volitev in podpora državljanov prav tako jasni”. Prepričan je, da nimajo časa čakati, kar je podkrepljeno z izjavo: “Hrvaška in Zagreb nimata časa čakati”.

“Čim prej bomo oblikovali nov sklic hrvaškega parlamenta in novo vlado in začeli delati v korist naših državljanov,” je dejal.

O podrobnostih, kdaj se lahko oblikuje nova vlada, je pojasnil, da je treba počakati na uradne rezultate volitev,” a nova vlada je lahko zelo kmalu”.

-Predsednik vlade Andrej Plenković je prejel podporo narodnih manjšin, HNS-a in reformistov pri oblikovanju njegove vlade v prvem krogu pogovorov, ki jih je imel z njimi,- je v ponedeljek twitnil vladni predstavnik.

“Premier je opravil začetni krog posvetovanj z vsemi izvoljenimi predstavniki narodnih manjšin, HNS-ja in reformistov. Vsi so dali jasno podporo novi parlamentarni večini in vladi HDZ, ki jo vodi Andrej Plenković,” je dejal vladni tiskovni predstavnik Marko Milić.

 

 

Mogoče vam bo všeč