Nekategorizirano

: Hisensovo tovarno TV aparatov bodo v Velenju zagnali januarja 2021

Pravljica ki so si jo obetali v Šaleška valley (dolina) ob napovedanem prihodu  lastnikov Hisense-ja v Velenje in v Slovenijo  ni zdržala prav dolgo. Komaj se je rešil  in izvil iz morebitnih primežev lastnikov  dosedanji ,oziroma do pred kratkim edini ki jie odločal o vsem v tej obljubljeni dolini , Franjo Bobinac, so se oglasili »rdeči« kapitalisti i najavili urejanje,  optimizacijo, sistemizacijo  in podobnih »izacij« ki so kazali da so prejeli namesto »godne« mladenke  za prosperiteto in  lepše življenje, že iztrošeno kobilo ki sliši na ime Gorenje. Napovedi so bili zaznani še pred korono, vendar je korona to pospešila in potisnila  na vrh. 

Skupina Hisense Europe je konec aprila zaradi hudega padca naročil in prihodkov kot posledice  epidemije koronavirusa začela s postopkom razreševanja presežnih delavcev v štirih družbah v Sloveniji. Po sprejetju kriterijev za določitev presežnih delavcev, pri čemer sindikat ni želel sodelovati, smo nato s sindikatom sklenili še dodaten dogovor, po katerem dela v katerikoli družbi Hisense Gorenja, kjer so ugotovljeni presežni delavci, ne moreta izgubiti zakonca ali zunajzakonska partnerja, prav tako na seznamu presežnih delavcev v nobeni od družb ne bo staršev samohranilcev. Do priprave predloga programa presežnih delavcev za družbo Gorenje, d. o. o., ki so ga  vročili sindikatu, je uspelo število odpovedi iz poslovnih razlogov v tej družbi znićžati za 40%, od prvotno predvidenih 544 na 327.   In kaj zdaj . Čakanje na boljši jutri . Botri prodaje so se zakalkulirali, pa še korone niso pričakovali na obisku  pa tudi da ne bo ostala v teh krajih tako dolgo. Je prišla in obležala v predale računovodij in konsultantskih podjetjih  ki so se prejemali ta glavo. Še dva delovna dneva in bo jok in stok.

 Kje  je Franjo?

Kot slana šala se sliši in bere obvestilo od pred nekaj dnevi kaj pravi vodstvo Hisensa.Da so dokončno potrdili odločitev o vzpostavitvi nove tovarne TV aparatov v Velenju. Proizvodnja te izdelčne skupine bo vzpostavljena znotraj proizvodne lokacije Hisense Gorenja v eni od obstoječih proizvodnih hal in jo bomo zagnali v januarju 2021.

V povprečju bo v tovarni zaposlenih 350 ljudi, v prvem letu bodo tam izdelali 1,5 milijona TV aparatov, v naslednjih fazah pa vse do 4 milijone TV aparatov letno.Tovarna bi naj  bila vzpostavljena do konca letošnjega leta, proizvodnja pa bo stekla januarja. Zaposleni iz Gorenja, d. o. o., ki bodo vključeni v program presežnih delavcev, bodo imeli v času odpovednega roka možnost, da s kakovostnim in korektnim delom pridobijo priporočilno pismo za kasnejšo zaposlitev v novi tovarni, če jih bo tovrstno delo seveda zanimalo. Izbor zaposlenih v novi tovarni bo opravil lastnik, vendar pa bo izmed dveh kandidatov z enakimi kompetencami imel prednost tisti s priporočilnim pismom iz Gorenja.  Kot da so se učili od angleških kolonizatorjev  Kitajske, ki so okupirali dobro stoletje in pol  priobalni del Kitajske, dobili bodo priporočilno pismo kot kakšne guvernante.

V novi tovarni bodo zaposleni izdelovali TV aparate pod blagovno znamko Hisense, namenjene za evropski trg.

Kot je najpogosteje pri takšnih  » nakupih » na zalogo, bodo pri dveh ali treh neuspelih poizkusih »kot«  oživljanja  in vlaganja v kupljeno podjetje   in soočanjem z slabo gospodarsko sliko, bodo kot lastniki »pobasali« ves know-how, znanje ki ga  lahko unovčijo drugje , brez ekoloških in katerih koli zahtevkov. Tej obljubljeni dolini in nekdanjemu »socialističnemu« raju ostane devastacija okolja  in degradacija  bivanja  do te stopnje da lahko samo progresivno nazaduje.

Botri ki so navlekli ljudi iz vseh vetrov nekdanje skupne države pa se že ukvarjajo z zeleno –rdečo strategijo razvoja, ki bi naj bila   pisana na kožo prav tej »uničeni» pokrajini in dolini.
Ali imajo ljudje spomin zlate ribice se bo videlo kmalu , če ne prej čez dve leti

 

Vane T.Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč