Nekategorizirano

Hinavščina Večera in drugih mariborskih medijev: pri Kanglerju ščuvali k nasilju, Arsenović zanje žrtev

V zadnjih dneh lahko opazimo, kako mainstream mediji poročajo o vandalizmu na mariborskih ulicah, konkretneje nad lokali v lasti aktualnega župana Saše Arsenoviča. Glede na zapise lahko opazimo, da ti izražajo izrazito sočutje do vandalizma, povzročanje katerega je sicer nekaj povsem nesprejemljivega, a vendarle lahko glede na njihovo poročanje v času mariborskih vstaj proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju opazimo, da je razlika več kot opazna, poroća Nova24tv.si.

Ko je na začetku novembra leta 2012 v Mariboru prišlo do začetka množičnih vstaj, so mediji bolj kot o vandalizmu, ki so ga povzročali nasprotniki tedanjega župana Franca Kanglerja, poročali o vzroku protestov, torej o projektu postavitve radarskih merilnikov hitrosti v prometu, ki je razjezil občane ter o domnevni koruptivnosti. Nasilje se je stopnjevalo do te mere, da so celo obešali lutke takratnega župana in svetnikov z dravskega mostu, grozili so jim celo na njihovih domovih. Mediji so tako s stopnjevanjem takšnega poročanja poskrbeli za odhod Kanglerja z mesta župana, prav tako pa je to vplivalo na sprožitev protestov v drugih slovenskih mestih.
 

Gre za samonapad? 
V primeru Arsenoviča iz vrst stranke SMC lahko opazimo zapise, kako mariborski politični krogi obsojajo napade na lastnino mariborskega župana, ki je bil v zadnjih mesecih deležen že kar treh napadov. Pri zadnjem, ki se je dogodil v četrtek, je namreč neznani storilec na steklo mariborske restavracije Rožmarin nastavil eksplozivno sredstvo, najverjetneje pirotehničnega izvora. V eksploziji sicer ni bil poškodovan nihče, je pa pri tem nastala premoženjska škoda. Po tem, ko so iz Policijske uprave Maribor sporočili, da v zvezi z dogodkom policisti preiskujejo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, pa se kar vrstijo obsodbe politično motiviranih napadov na Arsenoviča. Mnogi zato ugibajo, da bi bili napadi na premoženje Arsenovića, lahko celo povzročeni s strani njegovih ljudi, da bi sebe predstavil kot žrtev. Motiv za to je precej znan: v njegovem županskem mandatu ni storil nič omembe vrednega, zato rabi medijsko publiciteto.

Še pomnite? Primer hudega nasilništva, posledica hujskaškega poročanja proti Kanglerju.
Mariborska poslanka iz vrst LMŠ Lidija Divjak Mirnik je za Maribor24.si povedala, da ima ničelno toleranco do političnih napadov na nosilce javnih funkcij, saj je ta tudi sama že na lastni koži pred lokalnimi volitvami občutila stisko in materialno škodo, ko so ji na avtu prerezali gume in ji na vetrobransko šipo obesili lutko z njeno fotografijo. Tudi v Levici so poudarili, da pojave vandalizma ostro obsojajo in ob tem dodajajo, da jih bolj, kot za materialno škodo, ki je nastala, skrbi za to, kakšno je stanje duha v družbi.

Z obsodbo vandalizma pa ni skoparil niti nekdanji mariborski župan Kangler, ki sicer v času vstaj ni bil deležen takšnega sočutja. Kangler je namreč za Večer povedal, da vsekakor obsoja napade na Arsenovičevo premoženje, saj zagovarja prepričanje, da je demokracija tista, kjer se merijo moči v politiki. Ob tem pa je dodal, da bo prej ali slej tudi znano, ali je za napadi drugačno ozadje.


Korektnost pa taka
Glede na to, da vandalizem škodljivo vpliva na vsakdanji način življenja, na medsebojne odnose in prispeva k rušenju občutka varnosti, kazenski zakonik pa ga definira kot nesprejemljivo obliko ravnanja v družbi, se ga lahko obravnava kot prekršek ali kaznivo dejanje glede na namen izvršitve dejanja ter posledico oziroma posledice tega dejanja. Vandalizmu v 21. stoletju ne bi smelo biti mesta, zato je prav, da se ga najostreje obsodi. Je pa neverjetno žalostno, da mainstream mediji izvajajo takšno hipokrizijo, ko je žrtev vandalizma nekdo, ki jim ni pri srcu. Od medijev bi pričakovali dosledno zasledovanje novinarskih standardov, očitno pa je to le utopija, ko gre za poročanje s strani mainstream medijev.

H. M

https://nova24tv.si

Mogoče vam bo všeč