Grški kmetje s traktorji blokirali dostope do sejmišča v Solunu (Foto: InTime News)
BalkanEvropaKmetijstvoSlovenijaTwitter novice

Grški kmetje so se predramili: »blokada sejma Agrotica v Solunu«

Ta teden je prišlo do stopnjevanja mobilizacije grških kmetov, kar  je odraz podobnih protestov  po vsej Evropi, kar je doseglo vrhunec v velikem shodu ko so  krožili  okrog  lokacije  in obkrožili  mesto vsakoletnega sejma “Agrotica” v Solunu kjer se zbirajo  predstavniki in razstavljavci  iz vse države.

Kmetje, ki so jih prizadeli povečani proizvodni stroški po  velikanski škodi zaradi poletnih požarov in poplav, so sporočili, da so odločeni nadaljevati z mobilizacijo.

Med drugimi ukrepi je Mitsotakis napovedal, da bo njegova vlada za eno leto podaljšala posebno povračilo davka na dizelsko gorivo v kmetijstvu (v vrednosti 82 milijonov evrov), s čimer se je odzvala na poziv primarnega sektorja v državi k znižanju stroškov energije, hkrati pa navedel, da  bo Javno elektrogospodarstvo  v  najbolj obremenjenih mesecih  z porabo le te, med majem in septembrom in bi jim naj ponudilo dodatni 10-odstotni popust na dobavo električne energije za kmetijske dejavnosti. Vse to kmetje zavračajo kot nezadostno in  ocenjujejo kot  slabo in premalo.

Poleg tega je v začetku prejšnjega tedna premier napovedal, da bodo kmetje, ki so jih prizadele uničujoče poplave v osrednji Grčiji, prejeli plačila do 10.000 evrov. Posebej sporno je bilo vprašanje državne podpore za v poplavah prizadetih kmetijskih  posestev,  saj se njihovi lastniki pritožujejo, da je državna podpora v  zelo veliki zamudi.

 

Mobilizacije so za vlado še posebej kočljivo vprašanje, saj je bila Nova demokracija med grškimi kmeti med lanskimi volitvami daleč najvišja stranka (48 %).

Vlada se bo trudila, da bi se izognila odprtemu konfliktu z eno od svojih ključnih volilnih demografskih skupin, zlasti ker bo februarja v ospredje prišlo  še več spornih vprašanj, vključno z glasovanjem v parlamentu za legalizacijo istospolnih porok in zakonodajo, ki dovoljuje ustanavljanje zasebnih univerz. To je posebej kočljivo za vlado Mitsotakisa, da se vse to dogaja nekaj mesecev pred evropskimi volitvami junija.

Ali bo premogel dovolj modrosti, ne vemo, menijo grški kmetje. Na drugi strani pa taisti kmetje, spodbujeni z dogajanji po Evropi, posebej v Franciji  in  Nemčiji, ne mislijo nehati z obleganji  nevralgični točk v Solunu in tudi drugje po Grčiji.

Vane T. Costa

Vir: echatimerini.com(Constantine Capsakis)

Foto: InTime News

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan